Porošenko slíbil ukrajinské armádě miliardy na přezbrojení

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk/ap

Ukrajinský prezident Petro Porošenko přislíbil v letech 2015 až 2017 vynaložit 40 miliard hřiven (přes 60 miliard korun) na přezbrojení armády, která se už déle než čtyři měsíce snaží potlačit proruské povstání na východě země. "Nakoupíme letadla, vrtulníky, lodě - a to je jen skromný začátek," prohlásil podle agentury ITAR-TASS Porošenko na nedělní vojenské přehlídce v Kyjevě.

„Je jasné, že v předvídatelné budoucnosti bohužel bude nad Ukrajinou viset ustavičná vojenská hrozba. Potřebujeme se nejen naučit s tím žít, ale také být neustále připraveni bránit nezávislost naší vlasti,“ zdůraznil Porošenko, jehož citovala agentura Reuters.

V centru Kyjeva se v neděli na oslavách nezávislosti Ukrajiny odehrála mohutná vojenská přehlídka, první po pěti letech. Mezi dvěma tisícovkami vojáků před vedením země a veřejností pochodovali také účastníci bojů s rebely. Armáda předvedla i nové typy vojenské techniky.

Z promenády rovnou do války

Porošenko uvedl, že vojenská kolona se přímo z hlavní třídy v ukrajinském hlavní městě vydá do válečné oblasti na východě země.

„Události posledních měsíců se pro nás stali sice nevyhlášenou, ale skutečnou válkou. Tato válka vstoupí do dějin jako vlastenecká válka roku 2014,“ řekl Porošenko. „Je to válka proti cizí agresi, válka za Ukrajinu, za její svobodu, čest a slávu, za lid a nezávislost,“ řekl podle listu Ukrajinska pravda a zdůraznil, že Ukrajina tento boj vyhraje.

Ještě před Porošenkovým projevem ruské agentury informovaly, že proruští separatisté při úspěšné protiofenzivě obklíčili dvě seskupení vládních jednotek; tvrzení povstalců ale nebylo možné ověřit u druhé strany. Ukrajinská armáda nicméně ohlásila další úspěchy v bojích proti rebelům, aniž by se o nějakém obklíčení vlastních sil zmínila.

Separatisté v protiútoku

„Po vleklých pozičních bojích armáda samozvané Doněcké lidové republiky během posledních 24 hodin přešla do protiútoku a úspěšně obklíčila dvě velká uskupení ukrajinských vojsk a Národní gardy,“ uvedla agentura Interfax s odvoláním na velení doněckých povstalců. V jednom případě je prý obklíčeno asi 5000 ukrajinských vojáků, v druhém asi dvě tisícovky příslušníků dobrovolnických praporů. Ukrajinské jednotky se prý do obklíčení dostaly i s desítkami tanků, obrněných vozidel, děl, raketometů a minometů.

Dalším krokem podle komuniké povstalců má být „úplná porážka obou mohutných uskupení protivníka“. V posledních dvou dnech prý vzbouřenci zabili více než 150 ukrajinských vojáků a zničili 17 tanků a desítku raketometů.

„Zcela jinak vypadá válečné dění z ukrajinských zpráv. Armádní tiskové středisko dnes ráno uvedlo, že za posledních 48 hodin je na straně separatistů více než 500 padlých a zraněných. O obklíčení ukrajinských sil se nemluví, stejně jako o vlastních ztrátách,“ poznamenal server newsru.com.

Tisíce raněných

Rebelové rovněž uvedli, že v posledních dvou dnech zabili více než 150 ukrajinských vojáků a zničili 17 tanků a desítku raketometů. Kyjev ale podle agentury Unian přiznal pouze pět padlých a osm zraněných vojáků. Celkově přiznal Kyjev ztrátu 722 vojáků od začátku konfliktu, přičemž dalších 2625 jich bylo zraněno.

Proruští povstalci - snad jako odpověď na přehlídku v Kyjevě, anebo jako reminiscence moskevské přehlídky německých válečných zajatců v červenci 1944 - předvedli davu v Doněcku na východě Ukrajiny několik desítek válečných zajatců. „Fašisté, fašisté!“ skandoval dav na Leninově náměstí na adresu vesměs neoholených a neupravených ukrajinských vojáků.