Porošenko: Učme děti angličtinu místo ruštiny

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: CTK/AP

Ukrajinský prezident Petro Porošenko navrhl, aby se angličtina stala druhým vzdělávacím jazykem na ukrajinských školách místo ruštiny. Podle agentury AFP se o tom zmínil ve svém projevu na lvovské univerzitě. Lvov je označován za výspu nacionalistů na západní Ukrajině.

„Angličtina se musí stát druhým jazykem, který se bude učit na školách, protože existuje vztah mezi životní úrovní a znalostí angličtiny v dané zemi,“ řekl Porošenko, který se stal miliardářem při podnikání ve výrobě čokolády. Sám angličtinu dobře ovládá. Ukrajinský prezident přitom uvedl jako příklad Singapur, kde vláda stanovila už v 50. letech minulého století angličtinu jako druhý oficiální jazyk.

„Měli bychom mluvit ne o statusu ruského jazyka, ale toho anglického,“ dodal. Otázka jazyka patří k nejpalčivějším politickým otázkám současné Ukrajiny. Tato bývalá sovětská republika je rozdělená mezi nacionalistickým západem, kde převládá ukrajinština, a rusky mluvícím východem. V samotné metropoli Kyjevě sice převládají ukrajinské nápisy, ale většina obyvatel hovoří také rusky.

Ukrajinština je v zemi jediným oficiálním jazykem od získání nezávislosti v roce 1991. Ruskojazyční obyvatelé země ukrajinštině dobře rozumějí a umí tímto jazykem i psát, protože i za dob Sovětského svazu její výuka byla ve školách povinná.