Porošenko: Ukrajina válku vyhraje a spustí reformy

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk/ap

Ukrajina zvítězí ve válce vedené na východě země s proruskými separatisty, podporovanými Ruskem. Prohlásil to ukrajinský prezident Petro Porošenko v novoročním projevu, předneseném netradičně ve společnosti ukrajinských vojáků a dobrovolníků, účastníků bojů se separatisty. Nový rok se podle prezidenta stane rokem reforem, které mají Ukrajině otevřít cestu do Evropské unie.

„Rok, který končí, byl nejtěžší v posledních sedmi desetiletích, od roku 1945. Krvelačný nepřítel vztáhl ruku na naše životy, území, svobodu, nezávislost,“ prohlásil Porošenko ve zjevné narážce na Rusko, které po únorovém převratu v Kyjevu v březnu anektovalo do té doby ukrajinský poloostrov Krym a v dubnu podle Kyjeva podnítilo povstání proruských separatistů na východě země.

„Tuto vlasteneckou válku určitě vyhrajeme, protože je to pro nás válka spravedlivá. Na naší straně je pravda! Bůh je s námi!“ zdůraznil prezident a vzdal čest padlým vojákům a zabitým civilistům. Ukrajincům kromě vítězství popřál také vytoužený mír. Konflikt na východu země si od dubna vyžádal více než 4700 mrtvých.

„Rok 2015 nebude lehký. Ale věřím, že se do dějin zapíše jako rok startu hlubokých reforem, které otevřou naši cestu ke členství v EU. To je náš sen, který společně uskutečníme,“ řekl Porošenko.

Ukrajina, která touží podat přihlášku ke členství v unii v roce 2020, se potýká nejen s krvavým konfliktem, ale čelí i vážné hospodářské krizi. V roce 2014 hrubý domácí produkt poklesl o 7,5 procenta a rozpočet na rok 2015 počítá s úspornými škrty. Tradiční přání úspěchů v Novém roce prezident vyslovil v jazyce krymských Tatarů, rusky a ukrajinsky.