Porošenko: Ukrajinu vyzbrojí "řada států NATO", vyhrajeme

Ukrajinský prezident Petro Porošenko během své návštěvy Mariupolu

Ukrajinský prezident Petro Porošenko během své návštěvy Mariupolu Zdroj: CTK

Ukrajnina se dohodla s "řadou států NATO" na přímých dodávkách moderních zbraní, které Kyjevu pomohou ubránit se ofenzivě povstalců na východě země a zvítězit. V projevu k bojovníkům ukrajinské Národní gardy a domobrany to dnes oznámil ukrajinský prezident Petro Porošenko. Dřívější informace o zbrojních dodávkách na Ukrajinu přitom čtyři státy NATO v neděli popřely.

„S řadou států NATO se nám podařilo dohodnout o přímých dodávkách moderních zbraní, které nám pomohou ubránit se a zvítězit,“ uvedl Porošenko v projevu, jehož výňatky zveřejnila prezidentská kancelář. „Spoléháme sice jen sami na sebe, ale finanční a vojenská technická pomoc je pro nás životně důležitá. A my ji dostaneme,“ konstatoval prezident.

Porošenkův poradce, bývalý ministr vnitra Jurij Lucenko o víkendu prohlásil, že na podporu boje proti proruským separatistům Ukrajina získá zbraně a vojenské poradce od pěti států Severoatlantické aliance. Mělo jít údajně o USA, Polsko, Francii, Itálii a Norsko.

Všechny zmíněné státy s výjimkou Francie ale Lucenkovu informaci obratem popřely. Mluvčí francouzské vlády odmítl zprávu komentovat. „Neexistuje žádná dohoda o zásobování Ukrajiny moderními zbraněmi Polskem, která by se domluvila na summitu NATO,“ uvedl například mluvčí polského ministerstva obrany Jacek Sonta.

Německo vojenskou pomoc také odmítá

K otázce poskytnutí zbraní Kyjevu se některé západní země stavějí dlouhodobě odmítavě. Německá kancléřka Angela Merkelová již na konci srpna striktně odmítla dodávky zbraní Kyjevu. Podle italské vlády státy NATO sice připravují balíček vojenské pomoci, která ale „není určena k zabíjení“.

Porošenko dnes v projevu uvedl, že ukrajinské ozbrojené síly stojí před reformou, která má zasáhnout jak taktiku, tak i strategii vedení boje. Právě těmto cílům má rozšíření spolupráce s NATO sloužit.

Příměří se dodržuje, až na výjimky

Příměří se podle ukrajinské hlavy státu vcelku dodržuje s výjimkou přestřelek v okolí Doněcku a Mariupolu. Klid zbraní ale podle Porošenka nesmí bdělost vojáků oslabit. „Dobře známe svého nepřítele i cenu jeho slov. Nemáme žádné iluze, ale naději si uchováváme,“ dodal prezident.

Proruští vzbouřenci dnes porušili příměří na nejméně sedmi místech a ostřelovali mimo jiné i mezinárodní letiště v Doněcku. Od vyhlášení příměří minulý týden v pátek zahynuli při přestřelkách už dva lidé. Armáda prý klid zbraní dodržuje. O osudu příměří telefonicky hovořili prezidenti Petro Porošenko a Vladimir Putin.

Podle ukrajinského štábu se dnes střílelo v okolí obcí Nyžňa Krynka, Avdijivka, Popasne, Nikišyne, Majorsk, Kirovske a Faščivka, které všechny leží v Doněcké oblasti. Odpoledne údajně vzbouřenci ostřelovali z raketových baterií Grad doněcké letiště.

Kromě obyvatelky Mariupolu, kterou krátce po vyhlášení příměří smrtelně zasáhla střepina granátu, zahynul při přestřelce se separatisty i ukrajinský voják v obci Stanycja Luhanska na severovýchodním předměstí Luhansku. O okolnostech jeho smrti nejsou známy žádné podrobnosti.