Porošenko vyčetl Rusku agresi a deset tisíc mrtvých

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: ctk/ap

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na humanitárním summitu v Istanbulu obvinil Rusko z agrese proti Ukrajině. Svět se podle něj ocitl na pokraji války vinou konfliktu "mezi těmi, kdo hrají podle pravidel, a těmi, kdo si myslí, že pravidla neexistují". Rusko je podle Porošenka jaderná velmoc, "která vidí v demokracii hrozbu a ve svobodě jed".

Více než dva roky ruské agrese v Donbasu na východě Ukrajiny způsobily smrt více než 10 tisíc Ukrajinců, zranění utrpělo přes 20 tisíc lidí a okolo 1,8 milionu lidí se stalo uprchlíky ve vlastní zemi, prohlásil Porošenko. Přitom apeloval na pokračování sankcí proti Rusku: „Musí se říci 'Dost!' a držet se toho, dokud se situace nevrátí k předchozímu stavu… Nikdo se nesmí cítit beztrestný!“

Za příklad uplatnění „měkké síly“ a „ideologické ofenzívy“ v hybridní válce s Ruskem označil Porošenko zbavování ukrajinských obcí a ulic názvů komunistických představitelů.

Boje v Donbasu mezi vládními vojsky a proruskými separatisty začaly v dubnu 2014, po únorovém svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče opozičními demonstranty v Kyjevě a po ruské březnové anexi Krymu. Kyjev a Západ obviňují Rusko z vojenské podpory separatistů; Moskva to popírá a připouští jen účast ruských dobrovolníků. Kyjev a Moskva se vzájemně obviňují z odpovědnosti za to, že vázne plnění mírových dohod z Minska o politickém řešení konfliktu.

Ruský prezident Vladimir Putin se summitu v Istanbulu neúčastní. Ale podle Kremlu i ukrajinské prezidentské kanceláře by se v noci na úterý mohla uskutečnit telefonická konference mezi ruským, francouzským a ukrajinským prezidentem a německou kancléřkou, kteří v Minsku mírové dohody vyjednali.