Porošenko zřejmě rozpustí parlament. Volby plánuje na říjen

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: CC:CC-BY-3.0-DE/Kathrin Mobius/wikimedia.org

Ukrajinský prezident Petro Porošenko oznámil, že v neděli 24. srpna se naplní ústavní předpoklady, aby mohl rozpustit parlament a vypsat předčasné volby. Porošenko už dříve naznačil, že Ukrajinci by mohli volit nový parlament v říjnu.

„Rozhodnutí bude přijato tehdy, až se naplní ústavní základy, a to, jak je všem známo, nastoupí na Den nezávislosti,“ uvedla hlava státu na svém webu. V neděli, kdy země bude slavit nezávislost, totiž uplyne totiž měsíc od chvíle, kdy se rozpadla většinová vládní koalice. Žádná jiná ji dosud nenahradila, a to podle ústavy dává hlavě státu právo sněmovnu rozpustit.

Porošenko hodlá postup konzultovat s předáky parlamentu a politických stran. Ujistil ale, že ve svých rozhodnutích se bude řídit tužbami lidu - a ten podle něj požaduje „nový začátek“ a „prověrku“, jejíž nejlepší podobou jsou volby. Po nich podle Porošenka volají více než čtyři pětiny Ukrajinců.

Vládní koalici, která vznikla při únorovém svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče, 24. července opustily menší strany UDAR a Svoboda, jakož i skupina nezařazených poslanců, aby umožnily prezidentu Porošenkovi vypsat předčasné parlamentní volby. Ty mají parlament očistit od „moskevských agentů“ a po květnových volbách hlavy státu dokončit obměnu ve vedení státu.