Porošenko: Zrušení protiruských sankcí by posílilo agresora

Ukrajinský prezident Petro Porošenko

Ukrajinský prezident Petro Porošenko Zdroj: CTK

Pokud by Evropská unie zrušila protiruské sankce před naplněním všech bodů dohody z Minsku, která má zajistit řešení konfliktu na východě Ukrajiny, jen by to posílilo „agresora“. V Berlíně to před jednáním s kancléřkou Angelou Merkelovou řekl novinářům ukrajinský prezident Petro Porošenko. Podle Merkelové zatím ještě čas ke zrušení sankcí nenastal.

„Z ukrajinské strany nevidíme žádnou alternativu k úplnému uskutečnění dohody z Minsku. Toho ale nelze dosáhnout jen jednostrannými kroky, dohody se musí držet i Rusko a Ruskem podporované milice,“ řekl Porošenko.

„Sankce proti Rusku musí zůstat, dokud Rusko a jeho prostředníci nebudou plně dodržovat dohodu z Minsku, nestáhnou své jednotky z Donbasu, neobnoví (ukrajinsko-ruskou) hranici a nesloží zbraně. Dokud agrese trvá, znamenalo by zrušení sankcí jen posílení agresora,“ řekl.

Porošenko obvinil Rusko a proruské separatisty na východě Ukrajiny, že stále používají těžké dělostřelectvo k útokům na civilní obyvatelstvo a neumožňují inspektorům Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) kontrolovat celé území Donbasu. „Ruské milice zjevně nemají zájem na míru a stabilitě Donbasu. Pro Rusko je tento konflikt v Donbasu příležitostí destabilizovat Ukrajinu,“ prohlásil ukrajinský prezident.

Rušení sankci se nečeká

Merkelová řekla, že čas ke zrušení evropských sankcí proti Rusku zatím nepřišel. „Bude je možné odvolat až po úplné realizaci dohody z Minsku, tak daleko zatím nejsme,“ poznamenala.

Klíčové je podle kancléřky zajištění dlouhodobého příměří na východě Ukrajiny, protože to je podmínka pro uskutečnění všech ostatních bodů dohody z Minsku. Merkelová připomněla, že na území ovládaném separatisty by se měly uskutečnit volby, které splní standardy OBSE, a že by inspektoři OBSE měli mít přístup na celou východní Ukrajinu, a to včetně pohraniční oblasti.