Porošenkova strana nechce spolupracovat s Jaceňukovým kabinetem

Petro Porošenko

Petro Porošenko Zdroj: CTK

Vláda premiéra Arsenije Jaceňuka sice v úterý hlasování o nedůvěře ustála, hluboká vládní krize na Ukrajině ale dál trvá. Hlavní koaliční strana Blok Petra Porošenka (BPP) v parlamentu oznámila, že proevropskou většinovou koalici neopouští, nicméně s Jaceňukovým kabinetem v jeho nynějším složení už spolupracovat nebude. Sněmovně byly předloženy dva nové návrhy na hlasování o nedůvěře vládě.

Šéf parlamentní frakce BPP Jurij Lucenko poslancům řekl, že „Jaceňuk musí buď obměnit vládu a předložit konkrétní akční plán, nebo musí dobrovolně odstoupit“. Formální rozhodnutí o odchodu z vládní koalice vedení parlamentu předala koaliční strana Vlast.

Lucenko seznámil sněmovnu se seznamem osmi ministrů, na jejichž rezignaci jeho frakce netrvá. Jde z velké části o technokraty řídící ekonomická ministerstva včetně klíčové ministryně financí Natalji Jareskové. „Ekonomické ministry považujeme za technokraty, kteří prosazují reformy. K ostatním máme, bohužel, spoustu výhrad,“ řekl Lucenko.

Ambice na obsazení premiérského postu, o nichž spekuluje kyjevský tisk, dnes popřela vůdkyně strany Vlast a bývalá premiérka Julija Tymošenková. „Osobně prohlašuji, že neusiluji o funkci předsedkyně vlády,“ uvedla a dodala, že žádný z jejích spolustraníků ani nestojí o funkci ministra. „Budeme hlasovat pro vládu vytvořenou bez politických kvót a vlivů, za vládu, která bude mít podporu společnosti,“ uvedla Tymošenková.

Podle informací agentury Unian dnes sněmovna obdržela dva nové návrhy na hlasování o nedůvěře Jaceňukově kabinetu. Autory jsou poslanci z koaličních stran Vlast a Svépomoc. Při úterním hlasování se pro rezignaci vlády vyslovilo 194 poslanců, přičemž k pádu vlády jich bylo zapotřebí 226.