Porošenkovy mírové plány? Nadějné, tvrdí Rusko

Ukrajinská armáda na východě země

Ukrajinská armáda na východě země Zdroj: ctk/AP

Postup, jakým chce nově zvolený ukrajinský prezident Petr Porošenko, řešit vypjatou situaci na Ukrajině, je podle Ruska nadějný. Je ovšem nutné, aby Ukrajina zastavila vojenské operace na východě země. Nový prezident Ukrajiny vyzval ke složení zbraní a těm povstalcům, kteří nemají na rukou krev, nabídl amnestii. Porošenkovy výroky proti ruské anexi poloostrova však odmítli předáci Krymu.

„Pro nás je zásadně důležité skončit vojenskou operaci. Samozřejmě s podmínkou, že povstalci rovněž musejí zastavit bojové akce,“ citovala agentura ITAR-TASS první reakci Moskvy prostřednictvím ruského velvyslance na Ukrajině Michajla Zurabova. Nyní pode ruské strany záleží na Porošenkově postupu v této otázce.

Porošenkův plán, který by uklidnil situaci na východě země, nazval Zurabov za nadějný. Velvyslanec v této souvislosti podotkl, že Porošenko se obrátil na obyvatele východní Ukrajiny. Je to prý důkaz, že si uvědomuje nezbytnost dialogu s regiony na jihovýchodě.

Putinovi se prý líbil

Porošenko už má za sebou první schůzku s Vladimirem Putinem. Setkali se během oslav 70. výročí vylodění spojeneckých vojsk v Normandii. Putinovi se jeho přístup prý líbil. „Zdál se mi správný, a jestli se to bude realizovat, pak budou vytvořeny podmínky také pro rozvoj našich vztahů i v dalších oblastech, včetně ekonomiky,“ řekl. Bez okamžitého zastavení „trestné operace na jihovýchodě Ukrajiny“ to ale podle Putina nepůjde.

Krym odmítl Porošenka odmítl

Porošenkovy názory ovšem narazily na Krymském poloostrově. Porošenko v dnešním projevu zdůraznil, že Krrym, anektovaný v březnu Ruskem, nadále považuje za součást Ukrajiny. „Jasně jsem to včera (6. června) řekl v Normandii ruskému vedení - Krym byl, je a bude součástí Ukrajiny. Ohledně Krymu nemůže být s nikým žádný kompromis,“ prohlásil. Za tento výrok 48letý politik vzápětí sklidil bouřlivý potlesk.

To ovšem krymští předáci odmítli. „Nyní jsou takováto prohlášení spíše fantastickým bludem,“ zareagoval předseda krymského parlamentu Vladimir Konstantinov. Nové ukrajinské vedení prý chce proti sobě postavit národy a „z tohoto střetu sklízet plody“.