Portugalská vláda letos čeká pokles ekonomiky o 2,3 procenta

Portugalsko - státní vlajka (ilustrační foto)

Portugalsko - státní vlajka (ilustrační foto)

Portugalská vláda předpokládá, že letos ekonomika země klesne o 2,3 procenta a v příštím roce o 1,7 procenta. Uvedl to dnes ministr financí Vitor Gaspar. V poklesu se odráží to, že Portugalsko zavádí tvrdá úsporná opatření v rámci programu pomoci od EU a Mezinárodního měnového fondu za 78 miliard dolarů.

Centrální banka ale tipuje portugalské ekonomice menší pokles.Ministr řekl před novináři, že soukromá spotřeba v Portugalsku zřejmě klesne o 4,5 procenta v tomto roce a o 3,3 procenta v roce příštím, protože vyšší daně sníží spotřebitelům jejich kupní sílu.

Hospodářský pokles předpovídaný na letošní rok je o něco horší, než v úterý předpověděla portugalská centrální banka. Podle ní se hrubý domácí produkt země sníží v letošním roce o dvě procenta a o 1,8 procenta příští rok. EU a MMF při květnovém rozhodování o pomoci odhadovaly, že pokles dosáhne v obou letech dvou procent.

„Předpovědi vedou v tomto a příštím roce k hospodářské kontrakci, výrazné oživení bude následovat až v roce 2013,“ uvedl Gaspar. Zároveň ale podotkl, že míra nejistoty je nyní v ekonomice bezprecedentní. Rozpočtový deficit chce letos vláda udržet pod 5,9 procenta HDP, napsala agentura Reuters.