Portugalsko hlásí první přebytek běžného účtu po 20 letech

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Erben Eduard/E15

Loňský přebytek Portugalska na běžném účtu platební bilance podle údajů centrální banky dosáhl 881 milionů eur, přičemž pro zemi to byl první přebytek po 20 letech. Portugalská ekonomika začala oživovat z vleklé recese a Lisabon se letos chystá opustit záchranný program, o který před třemi lety požádal mezinárodní věřitele.

Portugalsko dosáhlo přebytku na běžném účtu naposledy v roce 1993. V předloňském roce dosahoval schodek na účtu 3,3 miliardy eur. Přebytek skoro 2,85 miliard eur země v uplynulém roce vykázala také v souhrnné obchodní bilanci zboží a služeb. Stalo se tak díky velkému přebytku v obchodu se službami, který zahrnuje finanční služby a turistiku.

Portugalsko se v roce 2011 dostalo do finančních problémů a od EU a MMF získalo záchranný úvěr 78 miliard eur. Tamní ekonomika v poslední době začala oživovat z nejhlubší recese od 70. let minulého století. Za celý uplynulý rok přesto vykázala pokles o 1,4 procenta. Vláda očekává, že v tomto roce ekonomika poroste nejméně o 0,8 procenta.

Platební bilance vyjadřuje vnější ekonomickou rovnováhu státu. Zaznamenává všechny ekonomické transakce mezi subjekty dané země a subjekty v zahraničí. Přebytek platební bilance v uplynulém roce zaznamenalo i Řecko. Stalo se tak poprvé minimálně od roku 1948, kam sahají oficiální záznamy.