Portugalsko jako první ratifikovalo rozpočtový pakt EU

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Portugalsko se dnes stalo první zemí Evropské unie, která ratifikovala smlouvu o rozpočtové odpovědnosti. Podle agentury AFP pro text v parlamentu hlasovala pravicová většina i socialistická opozice. Smlouvu s výjimkou Británie a Česka podepsaly země EU s cílem předcházet finančním krizím.

Smlouva, kterou prosazovalo hlavně Německo, zavazuje 25 signatářských zemí k přísnější fiskální disciplíně, což je další krok k prevenci finančních krizí v budoucnu. Začne se uplatňovat, jakmile text bude ratifikován alespoň ve 12 zemích.

Člen výkonné rady Evropské centrální banky (ECB) Jörg Asmussen minulý měsíc řekl, že eurozóna musí disponovat nástroji, které jsou nutné k zajištění jejího hladkého fungování. Za nezbytnou také označil hlubší integraci mezi členy eurozóny a ostatními členy EU.

Portugalský parlament současně schválil mechanismus evropské stability, jehož cílem je pomáhat zemím eurozóny, které se dostanou do finančních potíží. Podobné těžkosti nyní zažívá hlavně Řecko, ale ve vyšší míře i Portugalsko, Španělsko a Itálie.