Portugalsko navrhuje expremiéra Guterrese na šéfa OSN

Antonio Guterres

Antonio Guterres Zdroj: ctk

Portugalská vláda nominovala bývalého portugalského premiéra a donedávna vysokého komisaře OSN pro uprchlíky Antónia Guterrese jako kandidáta na post generálního tajemníka OSN. Současnému šéfovi OSN, Jihokorejci Pan Ki-munovi, na konci letošního roku vyprší druhé pětileté funkční období.

Post šéfa OSN podle zvyku postupně zastávají diplomaté z různých regionů světa. Příště by měla být na řadě východní Evropa, nicméně portugalské ministerstvo zahraničí v dnešním prohlášení uvedlo, že šestašedesátiletý Guterres je díky své politické kariéře a mezinárodním zkušenostem ideálním kandidátem.

„Vláda se domnívá, že tato kandidatura je nezbytná v době, kdy svět více než kdy jindy musí mobilizovat za mír a rozvoj,“ stojí v prohlášení, z něhož citují tiskové agentury.

Socialista Guterres byl portugalským premiérem v letech 1995 až 2002, a v době portugalského předsednictví v roce 2000 tak byl i předsedou Evropské rady. V letech 1999 až 2005 byl rovněž předsedou Socialistické internacionály. Od roku 2005 až do loňského prosince byl vysokým komisařem OSN pro uprchlíky.