Portugalsko se vrátí na trh již začátkem roku

Na začátku příštího roku se chce Portugalsko vrátit na dluhopisový trh a zajistit si prostředky, které bude potřebovat. Jde sice „jen“ o sedm miliard eur – zbytek potřebných financí je zaplacený z mezinárodních půjček, ale i to bude pro portugalskou vládu velký krok kupředu. Země se již několik let financuje z půjček od EU a Mezinárodního měnového fondu (MMF), žádné dluhopisy tedy vydávat nemusela.

„Naším záměrem je vypořádat se s těmito sedmi miliardami počátkem roku, abychom se mohli začít předfinancovávat pro rok 2015,“ uvedl Joao Moreira Rato, šéf portugalské vládní agentury, která spravuje státní dluh.

Portugalsko bylo od mezinárodních dluhopisových trhů odstaveno poté, co se výnosy jeho dluhopisů během dluhové krize eurozóny vymkly kontrole a začaly rychle růst. Tamní vláda si ale věří natolik, že se chce k vydávání dluhopisů vrátit ještě předtím, než v červnu příštího roku opustí záchranný program, který mezinárodní věřitele přišel na 78 miliard eur. Postup Portugalska bude bedlivě sledován poté, co se Irsku podařilo záchranný program EU a MMF opustit.

Portugalsku se minulý týden povedlo úspěšně vyměnit dluhopisy splatné v příštím a přespříštím roce za bondy s pozdější splatností. Tato výměna byla investory ostře sledovaná a považovaná za lakmusový papírek zájmu investorů o krizí postiženou zemi.

Irsku se podařilo získat ještě před opuštěním záchranného programu emisí dluhopisů 21,5 miliardy eur hotovostního polštáře, který by vládě stačil k financování chodu země až do roku 2015. Rato však odmítá uvést, zda má jeho země podobné ambice.