Portugalsko znovu ve hře: nabídlo první desetileté dluhopisy od pomoci

Portugalsko

Portugalsko Zdroj: profimedia.cz

Portugalsko dnes nabídlo první desetileté státní dluhopisy od dohody o čerpání mezinárodní finanční pomoci, kterou uzavřelo v roce 2011. Vláda plánuje prodejem dluhopisů získat tři miliardy eur (77 miliard korun), podle bank spravujících emisi ale poptávka investorů dosáhla už více než trojnásobku této částky.

Prodej je klíčovým krokem portugalské vlády ve snaze obnovit důvěru investorů v portugalskou ekonomiku. Portugalsko se předloni stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF) na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur (zhruba dva biliony korun).

Portugalsko od té doby v rámci podmínek úvěru zavedlo řadu úsporných opatření. Podle mnoha odborníků ale rozpočtové škrty a vyšší daně podkopaly hospodářský růst a vedly k rekordně vysoké nezaměstnanosti. Ministr zahraničních věcí Paulo Portas nicméně prohlásil, že dnešní prodej dluhopisů je důkazem, že vládní hospodářské reformy fungují.

Výnosy portugalských desetiletých dluhopisů v poslední době klesly na zhruba 5,5 procenta, zatímco loni ještě přesahovaly deset procent. Ministr financí Vítor Gaspar dnešní aukci označil za velký úspěch a předpověděl, že u nové emise budou úroky pod hranicí 5,7 procenta.