Portugalsku se daří, ekonomika mu stabilně roste o 1,5 procenta

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Erben Eduard/E15

Portugalská ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí v meziročním srovnání o 1,5 procenta, stejným tempem jako v prvních třech měsících roku. Míra nezaměstnanosti přitom klesla na nové minimum za posledních pět let, uvedl portugalský statistický úřad INE. Zemi se daří zotavovat z dluhové krize a loni opustila záchranný program, o nějž v roce 2011 požádala Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF).

Vzestup ekonomiky letos táhne rostoucí domácí spotřeba, uvedli statistici. Loni ekonomika vzrostla o 0,9 procenta, a zaznamenala tak první celoroční růst od roku 2010. Na letošní rok odhaduje vláda zvýšení hrubého domácího produktu o 1,6 procenta.

Míra nezaměstnanosti v Portugalsku v červenci klesla na 12,1 procenta z červnové úrovně 12,3 procenta. Sestoupila tak na nejnižší úroveň od roku 2010, uvedl INE. Portugalsko stejně jako Irsko, které po Řecku spadly do dluhové krize, se už z problémů vymanily a splácejí MMF své úvěry před termínem, aby ušetřily na úrocích. Z krize se stále není schopno dostat jen Řecko, které do ní spadlo jako první.

Graphical visualization of Pt GDP Annual Growth Rate

Díky zlepšené výkonnosti ekonomiky se Lisabonu daří snižovat rozpočtové deficity a připravit si půdu i pro snižování vysoké zadluženosti. Vláda slíbila, že deficit letos sníží pod tříprocentní limit Evropské unie.