Portugalský rozpočet zalátají další odvody a řezy

Portugalsko

Portugalsko

Portugalsku, které drží stejně jako Řecko a Irsko nad vodou miliardy z Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, objevilo díru ve veřejných financích. V rozpočtu jihoevropské země se schodkem 9,1 procenta hrubého domácího produktu chybí dvě miliardy, vláda premiéra Pedra Passose Coelha proto nařídila další úspory. „Škrty jsou nutné, abychom zacelili tento výpadek ještě v tomto měsíci,“ uvedl Coelho.

Zhruba 1,25 miliardy z nových příjmů má vzejít z právě schválené zvláštní daně, zbytek postrádané částky dodá výdajová omezení. Mezi ně má patřit podle agentury Reuters krácení mezd ve státní správě a státních podnicích, stejně jako ořezání dalších nákladů. „Portugalsko dosáhne na konci roků finančních cílů, které si předsevzalo,“ ujistil Coelho.

Konkrétně jde o stlačení deficitu na 5,9 procenta HDP, na oplátku smí jihovýchodní výspa
eurozóny počítat s příděly ze 78 miliard od euroklubu a MMF.
Špatné zprávy přišly včera z Itálie a Španělska. Výnosy státních dluhopisů, jejichž emisemi se obě zadlužené země snaží sehnat čerstvé peníze na trhu, stouply na rekordní úrovně. Opačným směrem šly zato kurzy akcií domácích bank.

Úroky na desetileté italské vládní obligace už prorazily hranici šesti procent, což je nejvíce od února 2000, v poledne dosáhly hodnoty 6,03 procenta. Zisky ze španělských bondů se vyšplhaly na 6,35 procenta, nová meta je vrcholem od roku 1997.