Posíláme pozdrav. Separatisté ukázali video s raketovou palbou na Doněck

Kouř stoupá poblíž letiště v ukrajinském Doněcku

Kouř stoupá poblíž letiště v ukrajinském Doněcku Zdroj: ctk/AP

Video se záběry nočního raketometného útoku východoukrajinských separatistů na doněcké letiště zveřejnila povstalecká tisková agentura Novorossija. Záběry ukazují, že vzbouřenci útočí na strategicky významný post ukrajinské armády bez ohledu na příměří, které platí na východě Ukrajiny už téměř měsíc. Podle informace ukrajinské armády se o letiště tvrdě bojovalo i v pátek odpoledne.

Video s obrázky raketometů Grad v akci doprovází komentář polního velitele povstalecké brigády zvané Kalmius. Útok je podle něj odvetou za květnový incident v jihoukrajinské Oděse, kde v obklíčené budově místní radnice uhořelo přes padesát proruských radikálů.

Separatisté z incidentu viní ukrajinské pravicové extremisty, podle Kyjeva naopak incident vyprovokoval útočící dav separatistů. Od tragédie v Oděse dnes uplynulo pět měsíců.

Video s palbou na doněcké letiště:

„Posíláme pozdrav jménem prvního praporu dělostřelecké brigády Kalmius,“ vzkazuje na videu ukrajinským vojákům uvězněným na obklíčeném letišti velitel raketometné baterie. „Oděsa je s námi a my s ní. Dej bůh, aby naše čtyři pozdravy zasáhly potřebné cíle,“ dodal. Salvu ze čtyř mobilních baterií doprovázenou ječivým zvukem raket doprovodil povzdechem „Odpusť nám, bože“.

Krvavý boj na doněckém letišti trvá už řadu týdnů a podle informací očitých svědků si vyžádal stovky mrtvých. Mluvčí ukrajinské protipovstalecké operace Vladislav Selezňov dnes novinářům řekl, že vzbouřencům se podařilo obsadit polovinu jednoho z doněckých terminálů. V objektu pokračuje boj muže proti muži.