Poslali ruské letadlo k zemi teroristé? Nemáme pro to důkazy, tvrdí Egypt

Trosky letounu společnosti Metrojet na Sinaji

Trosky letounu společnosti Metrojet na Sinaji Zdroj: ctk/AP

Egypťané zatím neobjevili žádné důkazy, že by za pádem ruského letounu na Sinajském poloostrově stál teroristický či kriminální čin. Oznámilo to egyptské ministerstvo pro civilní letectví s tím, že experti dokončili předběžnou zprávu o nehodě, při které 31. října zahynulo všech 224 osob na palubě letadla. Rusko v polovině listopadu oznámilo, že příčinou pádu letadla byla bomba. K útoku se přihlásil Islámský stát.

„Technická vyšetřovací komise zatím nenalezla nic, co by naznačovalo protiprávní zásah či teroristickou akci,“ citovala agentura Reuters z prohlášení egyptského ministerstva.

Experti ale nadále pokračují ve své práci, uvedl šéf komise Ajman Mukadám. Pátrání po troskách letounu se podle něj rozšířilo až do vzdálenosti 16 kilometrů od hlavního místa nehody. Komise prý rovněž poskytla možnost jak pojišťovacím společnostem, tak i ruským vyšetřovacím týmům, aby trosky letadla prohlédly.

Jak Mukadám dodal, vyšetřovatelé analyzovali 38 počítačů, které se v letadle nacházely, a další dva u motorů. Nyní prověřují technické záležitosti týkající se stroje Airbus A321 ruské společnosti Kogalymavia (Metrojet), který byl vyroben v roce 1997. Na místě nehody byl Mukadámův tým patnáctkrát a za pomoci egyptského letectva se mu podařilo přesunout trosky letadla do Káhiry, kde probíhá další vyšetřování.

Rusko došlo k jiným závěrům

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov egyptské prohlášení odmítl přímo komentovat, novinářům pouze řekl: „Chtěl bych vám jen připomenout závěr našich expertů ze speciálních služeb, kteří dospěli k tomu, že to byl teroristický útok.“

Letadlo s 217 pasažéry a sedmi členy posádky se zřítilo asi půl hodiny po startu z egyptského Šarm aš-Šajchu. Řada zemí, včetně Ruska, následně pozastavila lety turistů do Egypta. K odpovědnosti za pád letounu se již 31. října přihlásili místní džihádisté napojení na Islámský stát (IS), kteří ale neuvedli, jak letadlo zničili. Experti vyloučili, že by ho radikálové mohli sestřelit, spekulovalo se proto o náloži na palubě.

Ruská tajná služba FSB pak 17. listopadu oznámila, že příčinou katastrofy byl teroristický útok. Podle FSB explodovala na palubě podomácku vyrobená výbušnina odpovídající jednomu kilogramu klasické trhaviny, což způsobilo, že se letadlo rozlomilo ve vzduchu. To vysvětluje i fakt, že se trosky rozptýlily na tak velkém prostoru. FSB nabídla odměnu 50 milionů dolarů (1,3 miliardy korun) za informace vedoucí k dopadení teroristů.