Poslanec Jobbiku si založil kancelář na Slovensku, Fico to bere jako provokaci

Slovenský premiér Robert Fico prosadil změnu ústavy.

Slovenský premiér Robert Fico prosadil změnu ústavy. Zdroj: CTK

Místopředseda maďarského krajně pravicového Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) a poslanec maďarského parlamentu István Szávay si otevřel kancelář na jihu Slovenska, kde žije početná maďarská menšina. Slovenští politici tento krok kritizovali. Podle premiéra Roberta Fica, jde o provokaci. Na tom se s ním shodlo i maďarské ministerstvo zahraničí.

Szávay si otevřel poslaneckou kancelář ve městě Dunajská Streda, asi 50 kilometrů od Bratislavy. Při této příležitosti poslanec ve středu uvedl, že jde o první ojedinělou iniciativu, která má zvýšit kvalitu vztahů s Maďary za hranicemi státu. Tímto způsobem prý nehodlá získat voliče žijící na Slovensku. Uvedl také, že na Slovensku je nejvíce nevyřešených problémů, které prý ohrožují zachování identity Maďarů.

Proti otevření kanceláře místopředsedy maďarské opoziční strany se postavili slovenští politici, premiér Fico hovořil o provokaci, byť otevření kanceláře podle něj patrně nebrání žádné právní překážky. „Jobbik je strana s extrémními názory. Podle mého názoru je to provokace, když k něčemu takovému došlo na území Slovenské republiky,“ řekl Fico novinářům.

Za „zbytečnou provokaci“ však Szávayův krok označilo i maďarské ministerstvo zahraničí. To v dnešním prohlášení vyjádřilo obavu, že otevření kanceláře poškodí maďarsko-slovenské vztahy a zvláště maďarskou menšinu na Slovensku.

Rozhovor v Bruselu

Podle prohlášení maďarského ministerstva Fico o věci krátce hovořil se svým maďarským protějškem Viktorem Orbánem před dnešním summitem EU v Bruselu. Orbán přitom potvrdil stanovisko maďarské diplomacie.

Podle agentury MTI maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó hovořil s předsedou slovenské neparlamentní Strany maďarské koalice (SMK) Józsefem Berényim a oba se shodli, že „tento krok pouze zesílí napětí mezi oběma zeměmi“.

Szijjártó prý o záležitosti hovořil také se svým slovenským protějškem Miroslavem Lajčákem a oba se navzájem ujistili, že taková „provokace“ neovlivní „dynamickou součinnost“ obou zemí.

Úsilí o dobré vztahy

Podle slovenského premiéra krok Szávaye zhoršuje úsilí o dobré vztahy mezi Slovenskem a Maďarskem. Ty byly ještě za první Ficovy vlády v letech 2006 až 2010 vyhroceny. Součástí tehdejší slovenské vládní koalice byla i nacionalistická Slovenská národní strana, která ostře vystupovala vůči Maďarům. V poslední době přední slovenští a maďarští politici zdůrazňují potřebu vzájemné spolupráce obou zemí.

Postup Szávaye kritizovaly také dvě politické strany Most-Híd a SMK. Obě zastupují příslušníky maďarské národnosti, ke které se na pětimilionovém Slovensku hlásí 8,5 procenta obyvatel.