Poslední aktivista Greenpeace míří díky amnestii na svobodu

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Rusové v rámci prezidentské amnestie zastavili trestní stíhání posledního z 30 aktivistů hnutí Greenpeace. Verdikt si dnes od vyšetřovatelů vyslechl Ital Cristian D'Alessandro, informovala ekologická organizace na komunitní síti Twitter.

Všichni cizinci si již požádali o vízum, které jim umožní Rusko opustit. Doufají, že budou moci ze země odjet dnes či zítra. Jako první vízum obdržel Brit Anthony Perrett.

Aktivisté skončili za mřížemi v polovině září kvůli protestu u ruské ropné plošiny Prirazlomnaja v Barentsově moři.

Právě Anthony Perrett byl v úterý prvním aktivistou, který rozhodnutí ruských úřadů získal. O den později byla stažena obvinění dalších 28 členů či spolupracovníků Greenpeace. Zůstával jen D'Alessandro, kterému tehdy nesehnali tlumočníka.

Ruské ozbrojené komando zadrželo třicetičlennou posádku lodi Arctic Sunrise organizace Greenpeace 19. září. Na palubě bylo 26 cizinců. Všichni aktivisté byli do konce listopadu ve vazbě, poté je pustil soud na svobodu, nesměli však opustit Rusko. Vyšetřovatelé je původně obvinili z pirátství, než obvinění zmírnili na výtržnictví. Stejně jim ale hrozilo až sedm let za mřížemi.