Pospíšil: Škoda, že jsem jmenování Bradáčové nestihl podepsat

Jiří Pospíšil

Jiří Pospíšil Zdroj: E15 Eduard Erben

Nyní už exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil zpochybnil důvody svého odvolání, které uvedl premiér Petr Nečas. Na podfinancování českého vězeňství Pospíšil prý již upozorňovali delší dobu, proto ho překvapilo, že Nečas vytáhl právě argument financí takto náhle a nečekaně. "Můj současný požadavek na zvýšení rozpočtu ministerstva spravedlnosti nebyl žádnou novinkou," uvedl k svému překvapivě rychlému odvolání ministr Jiří Pospíšil.

Větší finanční nároky svého resortu zdůvodnil tím, že odmítl špatnou finanční situaci řešit propouštěním zaměstnanců vězeňské služby. Tím by se podle jeho názoru snížila bezpečnost.

Pospíšil jinak nechtěl Nečasem uvedené důvody svého odvolání, tedy manažerské nezvládnutí rozpočtové situace, podrobněji rozebírat, případně za nimi hledat jiné, skutečné příčiny. „To je na vás, novinářích,“ řekl. Přesto ale naznačil: „Odvolání přišlo náhle a nečekaně v době, kdy jsem měl rozhodnout o obsazení postu vrchního státního zástupce,“ prohlásil.

A nakonec i zalitoval, že nestihl jmenovat ústeckou žalobkyni Lenku Bradáčovou šéfkou Vrchního státního zastupitelství v Praze (VSZ), jak navrhoval nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

Pospíšil podle svých slov Zemanův návrh obdržel v pátek. „Byl jsem připraven ji jmenovat,“ řekl s tím, že si již nestihl se státní zástupkyní pohovořit, protože je tento týden na dovolené. Rozhovor považoval před jejím ustavením za nutný. „Je mi líto, že jsme to nestihli,“ uvedl odvolaný ministr.

O odvolání Jiřího Pospíšila dále čtěte:

Jak se vyřeší situace na VSZ teď podle Zemana záleží na tom, jak dlouho potrvá nalezení nového ministra, a kdo jím bude. „Vím, že paní doktorka Bradáčová není u ODS moc oblíbená,“ konstatoval. Rozhodnutí premiéra Nečase však nechtěl dále komentovat. Uvedl pouze, že z hlediska reformy justice se Pospíšil zasazoval o nový zákon o státním zastupitelství, který podporuje i nejvyšší státní zástupce.

Pospíšil dodal, že bude nadále podporovat reformní kroky vlády, zůstane v ODS i v Poslanecké sněmovně. Zároveň se chce věnovat regionální politice a Nadaci Jana a Medy Mládkových. Pravděpodobně zůstane i místopředsedou občanských demokratů, ještě však toto rozhodnutí zváží.