Potenciál zemí MINT českým exportérům uniká

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: rageforst asthir via Flickr

Skupina zemí BRIC, tedy Brazílie, Rusko, Indie, Čína, měla spasit světovou ekonomiku, nyní ale většinu z nich brzdí únava a hospodářské i sociální problémy. Do hledáčku investorů se v uplynulých letech dostal blok MINT – tedy Mexiko, Indonésie, Nigérie a Turecko. Českým exportním firmám však v těchto zemích ujíždí vlak.

„Tyto ekonomiky nabízejí velmi příznivou demografickou křivku na dalších dvacet let a velký ekonomický potenciál,“ analyzuje Jim O’Neill, bývalý ekonom Goldman Sachs. Tato banka předpokládá, že v roce 2050 bude Mexiko osmou nejbohatší zemí světa, Indonésie by měla být devátá, Turecko čtrnácté a Nigérie se vyhoupne na 13. místo.

„Čeští exportéři na trend spolupráce se čtyřkou dynamických trhů zatím dostatečně nereagují,“ říká Michal Gabriel, generální ředitel factoringové společnosti Bibby Financial Services, která se věnuje podpoře exportu.

České firmy však tento potenciál zdaleka tolik nevyužívají. Vývoz do Mexika loni činil přibližně devět miliard korun, do Nigérie pak zhruba 1,4 miliardy. Rychle se rozvíjející africká ekonomika byla pro český export až 68. nejvýznamnější destinací, do sedmé desítky patřila se třemi miliardami také Indonésie.

Do Turecka vyvážíme za 41 miliard

Nejdůležitějším trhem ze skupiny MINT bylo pro Českou republiku Turecko, kam loni mířily zboží a služby za jedenačtyřicet miliard. „Turecko je pro Česko i Slovensko prioritní zemí. Čeští exportéři jsou zde přítomni u řady investic do energetiky a důlního průmyslu. Je zde dobře vyvinutý bankovní sektor a export do této země lze dlouhodobě financovat i bez státní pojišťovny EGAP, například formou dokumentárních akreditivů,“ potvrzuje zájem o zemi ležící na dvou kontinentech Petr Plocek, mluvčí banky UniCredit.

Ekonomika Nigérie v roce 2013 rostla o sedm procent, a stala se tak jednou z nejrychleji rostoucích ve světě. Nigérie je atraktivní proto, že nabízí velký a rozmanitý trh. Má přes 170 milionů obyvatel. „Nigérie se pohybuje kolem 137. místa z hlediska HDP na obyvatele. Pozice českého exportu již ukazuje, že vývozci věnují Nigérii vyšší pozornost, neboť si jsou vědomi budoucího potenciálu této ekonomiky,“ říká Jiří Zavadil z ministerstva průmyslu.

Zdeněk Pečený: Hra s písmenky