Potopení lodi s migranty ve Středozemí si nejspíš vyžádalo stovky obětí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk/ap

Po potopení čtyř lodí s migranty, které mířily z Egypta do Itálie, se ve Středozemním moři nejspíš utopily stovky lidí. Zprávy o tragické havárii dnes potvrdily italské úřady, ministerstvo zahraničí však zatím počet obětí neuvedlo. Agentura ANSA s odkazem na informace zveřejněné arabským vysíláním stanice BBC původně informovala o tom, že se pohřešuje kolem 400 migrantů zejména ze Somálska, Etiopie a Eritreje.

Informace o havárii jako první sdělil BBC somálský velvyslanec v Egyptě. Podle něj se zatím podařilo zachránit jen asi tři desítky lidí, kteří na lodích mířili do Itálie.

První oficiální potvrzení o nehodě přišlo od italského prezidenta Sergia Matarelly, který při projevu u příležitosti zveřejnění nominací na italské filmové ceny hovořil „o další tragédii ve Středozemním moři, při níž podle všeho zemřelo několik stovek lidí“.

Zprávy o velkém počtu mrtvých potvrdil v Lucemburku i italský ministr zahraničí Paolo Gentiloni. „Je jisté, že tu přesně po roce máme opět tragédii ve Středozemním moři,“ řekl šéf diplomacie s odkazem na nehodu z dubna 2015, při níž u libyjských břehů zemřelo pravděpodobně přes 800 lidí.

Náhradní trasy

Agentura ANSA informovala i o další záchranné operaci, která se odehrála v neděli pozdě večer. Soukromá záchranná loď Aquarius pod vedením italské pobřežní stráže přispěchala ve vzdálenosti asi 30 kilometrů od libyjského pobřeží na pomoc lidem ve člunu, který mířil do Itálie. Do bezpečí převezla 108 lidí včetně pěti žen. Na palubě člunu ale objevila šest mrtvých těl. Dalších 21 lidí se pohřešuje.

Evropa se obává, že kvůli situaci v Řecku, kde po uzavření hranic balkánských států uvízlo na 50 tisíc uprchlíků, budou nyní migranti znovu častěji využívat jiné trasy vedoucí k evropským břehům. Nejvíce cestu z Egypta a Libye do Itálie. Italská pobřežní stráž v minulém týdnu ve Středozemním moři zachránila přes 2000 běženců.