Potvrzeno: Porošenko vyhrál na Ukrajině prezidentské volby

Petro Porošenko

Petro Porošenko

Vítězem ukrajinských prezidentských voleb se stal Petro Porošenko, který v prvním kole získal 54,7 procenta odevzdaných hlasů. Oznámil to šéf ukrajinského parlamentu a úřadující prezident Oleksandr Turčynov s odvoláním na zprávu ústřední volební komise, která už zpracovala všechny odevzdané volební lístky.

Za Porošenkem zůstala na druhém místě se ziskem 12,8 procenta hlasů vůdkyně strany Vlast Julija Tymošenková, třetí je novinář a politik Oleh Ljaško, který má 8,3 procenta. Proruského kandidáta Strany regionů Michaila Dobkina podpořila tři procenta voličů a pro šéfa nacionalistické strany Svoboda Oleha Ťahnyboka hlasovalo 1,2 procenta aktivních voličů. Vůdce pravicových radikálů Dmytro Jaroš skončil s 0,7 procenta odevzdaných hlasů.

Podle agentury Unian už Turčynov zahájil přípravu inaugurace nové hlavy státu. Ministerstvo zahraničí má sestavit seznam pozvaných hostů a ministerstvo vnitra má zajistit bezpečnost. Kde se uvedení Porošenka do úřadu uskuteční, média zatím neoznámila. Sám Porošenko po vyhlášení prvních volebních odhadů řekl, že by chtěl inauguraci provést ve východoukrajinském Doněcku. Odtud byly v posledních dnech hlášeny intenzivní srážky vládních jednotek s proruskými separatisty.

Starostou Kyjeva Kličko

Vlivný post kyjevského starosty obsadí vůdce hnutí UDAR Vitalij Kličko, řekl Turčynov. Populární boxerský šampion původně v prezidentských volbách rovněž kandidoval, hned na počátku kampaně se ale kandidatury vzdal ve prospěch svého spojence Porošenka. Ten kandidoval jako nezávislý. Kličko podle ukrajinských médií v Kyjevě vyhrál se ziskem 56,5 procenta hlasů.

Porošenkovi už ve středu ke zvolení blahopřál americký prezident Barack Obama, v noci na dnešek gratulaci do Kyjeva poslal generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Z Moskvy blahopřání podle ukrajinských novinářů zatím nedošlo, šéf Kremlu Vladimir Putin údajně čeká na vyhlášení konečných výsledků.

První cesta v nové funkci zavede Porošenka do Varšavy. Ukrajinská média dnes s odvoláním na prezidentskou kancelář oznámila, že příští úterý by se nový ukrajinský prezident měl v hlavním městě Polska setkat s Obamou. Následovat má cesta do Normandie, kam je Porošenko stejně jako řada dalších světových státníků pozván na oslavy 70. výročí vylodění spojenců ve druhé světové válce. Mezi zvanými je i Putin.