Pouliční šarvátky, pálení portrétů: Britové se přou o odkaz Thatcherové

Pouliční oslavy úmrtí Margaret Thatcherové

Pouliční oslavy úmrtí Margaret Thatcherové Zdroj: profimedia.cz

Pouliční oslavy úmrtí Margaret Thatcherové
Pouliční oslavy úmrtí Margaret Thatcherové
Pouliční oslavy úmrtí Margaret Thatcherové
Pouliční oslavy úmrtí Margaret Thatcherové
Oslavy úmrtí Margaret Thatcherové
6
Fotogalerie
Smrt bývalé britské ministerské předsedkyně Margaret Thatcherové rozdělila Brity. Zatímco vláda chystá pohřeb se všemi poctami, tisíce Britů vyšly do ulic, aby oslavily skon nenáviděné političky.

Zatímco před londýnským domem Thacherové se hromadily květina a svíčky, v řadě britských měst propukly pouliční oslavy. Během střetů policie s demonstranty bylo zraněno šest policistů. V Bristolu si protestující rozdělávali na ulicích ohně, v Londýně se s transparenty jako „Maggie, Maggie, Magiie, mrtvá, mrtvá, mrtvá“ či „Radujte se, Thathceová zemřela“ sešlo několik set lidí. „Její smrt jsme očekávali dlouho,“ řekl agentuře Reuters účastník portestu.

Ve skotském Glasgow, které v roce 1989 zažilo masivní protithatcherovské protesty, otevírali demonstranti šampaňské. Velká oslava proběhla také v Liverpoolu, jehož mnozí obyvatelé viní Thatcherovou z uzavření místních doků.

OBRAZEM: Část Britů Thatcherovou velebí, část slaví její smrt:Falklanďané oslavují Thatcherovou jako svou osvoboditelku, vlajky na ostrově byly spuštěny na půl žerdiFalklanďané oslavují Thatcherovou jako svou osvoboditelku, vlajky na ostrově byly spuštěny na půl žerdi | Velvyslanectvi Velke Britanie v Salvadoru

„Jsem rád, že thatcherismus je mrtvý. Nese totiž většinu odpovědnosti za naší současnou situaci. Právě ona je odpovědná, i když ne sama, za dnešní obrovskou propast mezi bohatými a chudými,“ řekl deníku The Guardian jeden z protestujících v Glasgow.

Pohřeb Margaret Thatcherové se bude konat ve středu 17. dubna v londýnské katedrále svatého Pavla. Zúčastní se i královna Alžběta II., jejíž přítomnost na pohřbech bývalých ministerských předsedů je výjimečná.

Na odkazu Thatcherové se ale neshodnou ani britští politici. Zatímco ministerský předseda David Cameron přerušil svou cestu po Evropě a na středu svolal zasedání parlamentu, které má Thatcherové vzdát čest, labouristický poslanec John Mann to považuje za plýtvání penězi daňových poplatníků. Parlament mohl památku Thatcherové uctít až během nejbližšího řádného zasedání.