Používání chemických zbraní v Sýrii se stává rutinou

Závod na likvidaci chemických zbraní

Závod na likvidaci chemických zbraní Zdroj: CC BY 2.0: PEO ACWA

Používání chemických zbraní v syrském konfliktu se stává "rutinní" záležitostí, tvrdí zástupce Spojených států při Organizaci pro zákaz chemických zbraní (OPCW). Člen výkonné rady OPCW Rafael Foley zároveň obvinil syrský režim prezidenta Bašára Asada, že je to především on, kdo je používá proti vlastním občanům. Agentury v této souvislosti připomínají, že podobná obvinění jsou namířená často i proti povstalcům z řad islámských radikálů.

OPCW informovala naposledy začátkem listopadu o použití yperitu v srpnu na severu země. Yperit, známý rovněž jako hořčičný plyn, leptá oči, pokožku a plíce. Podle mezinárodního práva je jeho používání zakázané. Tato zpráva OPCW je prvním oficiálním potvrzením nasazení této bojové látky v Sýrie od doby, kdy tato země souhlasila s tím, že zničí svůj chemický arzenál. Damašek se tohoto druhu zbraní zbavil před 18 měsíci.

„Smutnou skutečností je, že se používání chemických zbraní v občanské válce v Sýrii stává rutinou,“ řekl Foley. Damašek byl v roce 2013 obviněn z toho, že jeho armáda použila chemické zbraně proti civilistům. Odvetnému útoku se Damašek vyhnul, když souhlasil, že nechá zničit svůj chemický arzenál, což se stalo pod dohledem OPCW. V březnu byli obviněni radikálové z Islámského státu (IS), že použili chlor jako chemickou zbraň proti kurdským bojovníkům na severu Iráku, a to nejméně třikrát od prosince loňského roku.