Povstalci na Ukrajině otevřeli jižní frontu, dobyli Novoazovsk

Proruský povstalec v Doněcku

Proruský povstalec v Doněcku Zdroj: CTK/AP/Mstislav Chernov

Kyjev dnes potvrdil středeční pád strategicky důležitého města Novoazovsk i dalších obcí na jihovýchodě Ukrajiny. Proruští separatisté se navíc po ovládnutí Novoazovska chystají v příštích dnech obsadit také Mariupol. Ukrajinská armáda úspěchy povstalců přičítá přímé ruské vojenské podpoře.

„Ovládli jsme Novoazovsk a jsme bezprostředně u Mariupolu. Osvobození města je věcí nejbližších dnů, jsme k tomu plně připraveni,“ řekl Interfaxu nejmenovaný představitel ze štábu doněckých povstalců. „Mariupol spěšně opouštějí hodnostáři doněcké správy, policie a četní udavači. Stoupenci kyjevského režimu utíkají (…). Chápou, že dobytí města není za horami. Brzy Mariupol osvobodíme,“ dodal.

Podle prohlášení rady, z něhož citovala agentura Interfax-Ukrajina, útoku na Novoazovsk nejprve předcházela palba raketometů z ruského území. Vzápětí následoval útok „dvou kolon vojenské techniky, včetně tanků, bojových vozidel pěchoty a obrněných transportérů, které vjely na Ukrajinu z Rostovské oblasti Ruské federace“.

Ukrajinské velení pak své jednotky, bez těžkých zbraní, nechalo z Novoazovska ustoupit. Ale „protiofenzíva ruských jednotek a banditských uskupení na jihovýchodu Doněcké oblasti pokračuje“, a tak se ukrajinské síly opevňují na přístupech k Mariupolu, uvádí ukrajinská bezpečnostní rada.

Novoazovsk leží asi 15 kilometrů od hranic z Ruskem. Vládní jednotky se nyní chystají na obranu přístavu Mariupol, který leží na cestě z Ruska k anektovanému Krymu. O chaotickém ústupu ukrajinských vojáků z Novoazovska informoval i list The New York Times.

Na Ukrajině prý bojují až čtyři tisíce Rusů

Povstalecký „premiér“ Alexandr Zacharčenko v ruské televizi uvedl, že v řadách ruských dobrovolníků mezi povstalci bojují i ruští důstojníci a vojáci v aktivní službě. Ale prý si na válčení berou dovolenou. „Přichází k nám mnoho vojáků z Ruska, kteří raději dovolenou tráví v jednom šiku se svými bratry bojujícími za svobodu Donbasu, než na mořských plážích,“ řekl Zacharčenko stanici Rossija 24. Po boku povstalců prý bojují tři až čtyři tisícovky Rusů, ale část z nich se už z „dovolené“ vrátila do vlasti. „Bohužel, jsou i padlí,“ dodal.

Ruská média se v posledních dnech ptají úřadů, zda nedávno pohřbení ruští vojáci padli na Ukrajině. „Příslušné úřady zajisté tuto informaci prověřují. Je nutné ji důkladně ověřit, než se budou dělat nějaké závěry,“ prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Ukrajinský vojenský analytik Dmytro Tymčuk odhadl, že vzbouřenci se spolu s ruskými vojáky snaží naplnit dřívější plán ruského prezidenta Vladimira Putina na zdvojnásobení povstaleckého území, který prý Moskva přerušila kvůli sestřelení civilního boeingu na východní Ukrajině minulý měsíc.

„Odeslání dvou ruských praporních taktických skupin na Ukrajinu se souběžným působením diverzních a průzkumných skupin prudce zhoršily situaci,“ připustil Tymčuk podle agentury Interfax-Ukrajina. Tato protiofenziva podle něj svědčí o tom, že Rusko přešlo od nesystematické pomoci rebelům k naplánované rozsáhlé operaci. „Vzhledem k tomu, že Putin se už nijak nekrotí a vrhá sem svá vojska, znovudobytí ztracených pozic může být mnohem těžší, než prvé obsazení,“ upozornil.

Pokračující ostřelování Doněcka, obležené bašty rebelů, si podle radnice vyžádalo životy dalších 11 civilistů, dalších 22 vyvázlo se zraněním.