Pozůstalí po obětech teroristů žalují Facebook, chtějí miliardu dolarů

Sídlo společnosti Facebook

Sídlo společnosti Facebook Zdroj: Marco Pakoeningrat via Flickr (CC BY-SA 2.0)

Rodiny, které přišly o své rodinné příslušníky během teroristických útoků, žalují americký gigant Facebook. V žalobě, kterou mají na starosti americké a izraelské právní firmy, sociální síť obviňují, že napomáhala teroristickým skupinám. Jako odškodnění rodiny žádají miliardu amerických dolarů (24,3 miliardy korun).

Oběťmi, jejichž pozůstalí Facebook žalují, jsou čtyři lidé s americko-izraelským občanstvím a jeden občan Spojených států. Zemřeli během několika teroristických útoků mezi roky 2014 a 2016, ke kterým došlo v Jeruzalému, Tel Avivu a Západním břehu Jordánu. Ten je od šestidenní války v roce 1967 okupovaný Izraelem.

Žaloba, kterou právníci podali v americkém státě New York, obviňuje sociální síť z toho, že umožnila teroristům z organizace Hamás rekrutovat nové členy, komunikovat mezi jednotlivými buňkami, plánovat a monitorovat útoky, ale zároveň pomocí sociální sítě šířit mezi občany strach. To vše jim mělo usnadnit teroristické činy vykonat.

Právníci se v žalobě opírají především o protiteroristický zákon z roku 1992. Ten výslovně zakazuje americkým podnikatelům poskytovat materiální podporu a služby teroristickým skupinám a jejich členům. Organizace Hamás se pohybuje na teroristických seznamech mnoha zemí, od roku 2006 je vládnoucí stranou Palestinské národní správy.

Facebook se k celé události vyjádřil nepřímo. „U nás není místo pro podněcování násilí, vyhrožování, podporování terorismu a šíření nenávisti. Chceme, aby se u nás lidé cítili bezpečně, proto mají uživatelé možnost závadný obsah nahlásit,“ řekli pro Reuters zástupci sociální sítě.

Organizace Hamás, jejíž jméno v žalobě zaznělo, však jakékoliv obvinění odmítá. Facebook se podle mluvčího Hamásu Sami Aba Zuhrího stal terčem vydírání, jehož cílem je proměnit sociální síť ve špionážní nástroj izraelských tajných služeb. Zuhrí rovněž poukázal, že mnozí představitelé Izraele na Facebooku opakovaně vyjadřovali svou nenávist vůči Palestině.