Pozvání polského kněze rozhádalo europoslance

Tadeusz Rydzyk

Tadeusz Rydzyk Zdroj: profimedia.cz

Polští europoslanci přichystali nepříjemné překvapení svým britským a českým kolegům z europarlamentní frakce Evropských konzervativců a reformistů (ECR). Na jejich pozvání minulé úterý přijel do Bruselu kontroverzní polský katolický kněz Tadeusz Rydzyk s asi 200 podporovateli. Několik polských europoslanců ze strany Právo a spravedlnost (PiS) na Rydzykově shromáždění vystoupilo. Europoslanec Mirosław Piotrowski pak kněze, který je viněn z antisemitismu, pozval do sídla Evropského parlamentu.

Podle britského Guardianu Poláci setkání medializovali pod záštitou ECR. Britští eurospolanci se ostře proti pozvání ohradili. Distancuje se i česká ODS. „Pozvání pana Rydzyka do Evropského parlamentu jedním z členů frakce ECR je nešťastné,“ řekl deníku E15 šéf českých europoslanců ODS Jan Zahradil.

Jednalo se prý o sólovou akci Piotrowského, kterou mu nelze nijak zakázat. „Poslanci ODS se od akce pana Piotrowského distancují právě proto, že mnohé názory pana Rydzyka považují za nepřijatelné,“ dodává Zahradil.

Vlivný Rydzyk ovlivňuje konzervativní Poláky především svým Radiem Maryja a televizí Trwam. Jeho názory jsou podle kritiků antisemitské, homofobní a xenofobní.

Právě kvůli sporům ohledně licence pro konzervativní televizi Rydzyk pořádal protestní shromáždění před budovou europarlamentu. Na něm ho podpořili například místopředseda frakce Ryszard Legutko a další polští europoslanci.

Britská konzervativní europoslankyně Marina Yannakoudakisová už napsala Piotrowskému rozhořčený dopis, v němž ho žádá, aby už Rydzyka nikdy nezval: „Hluboce mě urážejí jeho poznámky o židech a cítím se velmi zklamaná, že frakce ECR dovoluje otci Rydzykovi vyjadřovat jeho názory v Evropském parlamentu.“