Přední ekonom MMF: Fond selhal na celé čáře

Christine Lagardeová

Christine Lagardeová Zdroj: profimedia.cz

Přední ekonom Mezinárodního měnového fondu (MMF) Peter Doyle podal rezignaci a při té příležitosti nešetřil tvrdou kritikou na práci organizace. Fond prý "selhal na celé čáře" během řešení dluhové krize v eurozóně. Nedovedl podle něj včas a konzistentně varovat evropské lídry před hrozícími problémy, prohloubil tak problémy některých zemí a euro poslal nad propast. Doyle se proto po 20 letech práce v MMF za tuto organizaci stydí. Napsal to v dopise, který získala televizní stanice CNN.

Doyle v dopise, který je datován 18. června a adresován vedoucímu výkonné rady MMF, například uvádí, že se stydí mít s měnovým fondem cokoli společného. Dosavadní kroky fondu podle něj způsobily strádání mnoha zainteresovaným, mimo jiné lidem v Řecku. Nehledě na to, že druhá globální rezervní měna, tedy euro, je na pokraji kolapsu. Stále přitom hrozí, že se situace ještě zhorší, napsal.

„V posledních dvou letech se fond jen snaží zoufale dohnat, co propásl,“ píše Doyle. Podle něj ale MMF postrádá vůdčí schopnost a Christine Lagardeová, která je první ženou ve vedení MMF, podle Doyla není pro tuto práci vhodná. Lagardeová nastoupila do čela MMF loni v létě, tedy v době, kdy už měl fond za sebou organizaci mezinárodní finanční pomoci pro Řecko, Irsko a Portugalsko.

K osobě Lagardeové Doyle uvedl, že je „poskvrněna“, a to kvůli „fundamentální nelegitimnosti“ procesu jejího výběru. Lagardeová je Francouzka a do čela MMF nastoupila krátce po skandálu kolem pokusu o znásilnění, z něhož byl loni v květnu obviněn tehdejší šéf MMF Dominique Strauss-Kahn, rovněž Francouz.