Přední světové firmy slíbily investovat v Egyptě miliardy dolarů

Káhira, Egypt

Káhira, Egypt Zdroj: E15 Jaroslav Matejka

Přední světové korporace přislíbily investovat v Egyptě miliardy dolarů. Jsou mezi nimi italská Eni, americká PepsiCo či britská BP. Firmy se v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch účastní ekonomické konference, která má ukázat, že je tato země pro investice stabilní. Celkem by vláda chtěla získat na summitu příslib investic ve výši 15 až 20 miliard dolarů (390 až 520 miliard Kč). V Egyptě po pádu vlády Husního Mubaraka stále převládají nepokoje.

Egyptská vláda chce v letošním fiskálním roce zdvojnásobit zahraniční investice na osm miliard dolarů. Důvěrou v Egypt ale stále otřásají islamistické vzpoury na Sinaji a také časté militantní útoky, které jsou po celé zemi.

Vysoké investice plánují hlavně energetické firmy. Vláda si od investic do energetické sektoru slibuje, že se jí podaří zastavit nejhorší energetickou krizi za několik desítek let. Rostoucí spotřeba energií a pokles těžby totiž způsobily, že se Egypt v posledních letech změnil z čistého vývozce energií na čistého dovozce, zemi tak nyní trápí výpadky elektřiny.

Eni investuje pět miliard dolarů

Italský těžební gigant Eni podepsal s egyptskou vládou dohodu o investicích na příští čtyři až pět let ve výši pět miliard USD. Britská ropná společnost BP zase dokončila dohodou o investici do rozvoje těžby plynu v deltě Nilu ve výši 12 miliard dolarů. Další britská firma BG má podepsat dohodu o investici za čtyři miliardy dolarů na příští dva roky v neděli.

Americký nápojový kolos PepsiCo chce ještě letos investovat v Egyptě do rozšíření výroby 500 milionů dolarů. Již v pátek Saúdská Arábie, Kuvajt a Spojené arabské emiráty slíbily poskytnout Egyptu 12 miliard dolarů na stabilizaci ekonomiky. To je velká podpora pro prezidenta Abdala Fattáha Sísího, který se snaží ekonomiku reformovat.

Egyptská byrokracie

Agentura Reuters upozornila, že investory odrazuje také byrokracie a přebujelá státní administrativa, která je v Egyptě patrná. Ve čtvrtek prezident podepsal zákon, který má právě obavy zahraničních investorů z přebujelé byrokracie uklidnit. Vláda se rovněž domnívá, že bude potřeba snížit počet státních zaměstnanců na jeden milion ze současných asi sedmi milionů.

Americký ministr zahraničí John Kerry dnes také slíbil, že Spojené státy již „velmi brzy“ rozhodnou, jak uvolní stovky milionů dolarů ze slíbené americké vojenské pomoci Egyptu. Spojené státy pozastavily čerpání těchto peněz v roce 2013, když vládu v Egyptě převzala armáda. Egypt chce od USA získat stíhačky F-16, tanky a další techniku pro boj s extremisty. Vláda amerického prezidenta Baracka Obamy se domnívá, že peníze jsou nutné pro blízkovýchodní stabilitu. Washington ale musí potvrdit, že Egypt učinil pokrok v oblasti lidských práv, demokracie a právního státu. Anebo vydat prohlášení, že taková podpora je v zájmu americké národní bezpečnosti, upozornila agentura AP.

Indové staví nové město na řece Krišna a nešetří při tom

Kazachstán: Zjevení uprostřed stepi