Přelet nad Lamanšským průlivem se nekonal. Francouzský vynálezce spadl do vody po 10 minutách

"Tohle jsou věci, které se mohou stát," řekla s tím, že její muž neúspěch nepovažuje za naprostý debakl, protože uletěl delší vzdálenost a letěl rychleji, než plánoval.

"Tohle jsou věci, které se mohou stát," řekla s tím, že její muž neúspěch nepovažuje za naprostý debakl, protože uletěl delší vzdálenost a letěl rychleji, než plánoval. Zdroj: Reuters

přelet nad La Manchem se Francouzi Zapatovi nezdařil.
Je to velké zklamání. Setkal se s tankovací lodí, ale jen o několik centimetrů minul přistávací plošinu," citovala televize Sky News jednoho z členů Zapatova týmu.
"Létajíc muž" jak Zapatovy přezdívají média, se do chladné vody La Manche zřítil po deseti minutách.
Když se snažil dotankovat palivo.
Zapatova manželka uvedla, že plošina byla příliš rozhýbaná kvůli vlnám, takže se při přistání nestačil zachytit a spadl do moře, odkud ho vytáhli potápěči.
12
Fotogalerie

Přelet Lamanšského průlivu se nezdařil. Francouzský experimentátor Franky Zapata se po deseti minutách letu na svém speciálním "dronu" zřítil do vody. Nehoda se obešla bez zranění, létají muž chce svůj pokus  v budoucnu zopakovat.

 "Je to velké zklamání. Setkal se s tankovací lodí, ale jen o několik centimetrů minul přistávací plošinu," citovala televize Sky News jednoho z členů Zapatova týmu. 

Zapata se na svém futuristickém létajícím prostředku Flyboard Air zřítil do vody, když  chtěl dotankovat kerosin. 

Zapata odstartoval z pláže Sangatte ve francouzském departementu Pas-de-Calais a přistát chtěl nedaleko anglického přístavu Dover. Plánovanou trasu dlouhou 35 kilometrů chtěl urazit za přibližně dvacet minut.

Zapatova manželka uvedla, že plošina byla příliš rozkývaná kvůli vlnám, takže se při přistání nestačil zachytit a spadl do moře, odkud ho vytáhli potápěči.

"Tohle jsou věci, které se mohou stát," řekla s tím, že její muž neúspěch nepovažuje za naprostý debakl, protože uletěl delší vzdálenost a letěl rychleji, než plánoval. "Pokusí se o to znova. Když se mu něco nedaří, tak se nevzdává," dodala.

Flyboard není čerstvou novinkou, Zapata jím poprvé ohromil návštěvníky vojenské přehlídky 14. července v Paříži, kdy se během oslav francouzského státního svátku na svém vynálezu proletěl nad bulvárem Champs-Élysées. 

Nejnovější verze tohoto zařízení, které se podobá dronu, na kterém pilot stojí, dokáže podle Zapaty letět rychlostí až 140 kilometrů za hodinu ve výšce 150 metrů. Flyboard je vybaven několika motory a dokáže letět i v případě výpadku jednoho z nich.