Premiant Švédsko: daří se mu i přes krizi eurozóny

Švédsko

Švédsko Zdroj: profimedia.cz

Švédsko zatím prokazuje odolnost vůči negativním důsledkům dluhové krize eurozóny. Tamní ekonomika ve druhém čtvrtletí výrazně zrychlila svůj výkon a její meziroční růst dosáhl nečekaně silného tempa 2,3 procenta. Výjimečný byl růst i v předešlém čtvrtletí - dosáhl 1,5 procenta. Švédsko těží hlavně z exportu, daří se mu ale udržovat i stabilní domácí poptávku.

Proti předešlému čtvrtletí se hrubý domácí produkt zvýšil o 1,4 procenta po tempu 0,9 procenta v prvním čtvrtletí. Ekonomové podle agentury Reuters odhadovali u meziročního údaje růst jen 0,8 procenta a v meziročním srovnání výkon 0,3 procenta.

Růst HDP Švédska ve druhém čtvrtletí táhl opět vývoz, který vzrostl o 1,7 procenta. „Vysílá to vzkaz o síle švédské ekonomiky,“ řekl ekonom Michael Grahn z firmy Danske Markets. „Očekávali jsme růst, tohle je ale ještě silnější. Velkým překvapením byl čistý export,“ dodal.

Klíčové exportní trhy pro Švédsko jsou Německo a Norsko, a ty zatím krize zasahuje jen mírně. Na relativně vysoké úrovni ale zůstaly v posledním čtvrtletí i domácí spotřebitelské výdaje. V zemi je také příznivá situace trhu práce, vládní finance zdravé a banky ani firmy v zemi nejsou výrazněji angažovány v zemích jižní Evropy ohrožovaných dluhovou krizí.

Silná ekonomika podporuje status Švédska jako jednoho z bezpečných útočišť investorů před potížemi eurozóny. Kurz švédské koruny reagoval na dnešní zprávu vzestupem na nové rekordní maximum k euru 8,3965 SEK/EUR.

Loni vzrostl HDP Švédska o 4,4 procenta, třebaže v posledním čtvrtletí vykázal krátký, ale výrazný pokles. Pro letošní rok předpovídá centrální banka růst jen o 0,6 procenta, dnešní údaje však její odhad zpochybňují. To podle analytiků naznačuje, že banka v dohledné době nesníží své úrokové sazby. Riksbank naposledy snížila základní sazbu letos v únoru na 1,5 procenta.