Premiér doněckých rebelů pochybuje o smyslu mírových jednání

šéf samozvané doněcké vlády Alexandr Zacharčenko

šéf samozvané doněcké vlády Alexandr Zacharčenko Zdroj: CTK/AP

Premiér samozvané Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenko v pondělí vyjádřil pochybnost, zda má smysl pokračovat v mírových rozhovorech s ukrajinskou vládou. Zacharčenko se tak vyjádřil poté, co proruští separatisté oznámili, že v důsledku bojů v Doněcku zahynulo v posledních 24 hodinách šest civilistů, uvedla agentura AFP.

Před deseti dny byla v Minsku za účasti představitelů ukrajinské a ruské vlády, separatistů a Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) podepsána dohoda o příměří mezi vládou v Kyjevě a proruskými rebely v konfliktu, který si již vyžádal nejméně 2700 mrtvých.

Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, který je členem kontaktní skupiny zprostředkující dialog Kyjeva s povstalci, uvedl, že další mírová schůzka by se měla uskutečnit v tomto týdnu.

„K čemu to je, sejít se znovu tento týden, o čem budeme jednat? Nejprve je potřeba respektovat příměří,“ řekl ruské agentuře Interfax „premiér“ doněckých povstalců. „Kyjev nerespektuje podmínky příměří, které bylo uzavřeno v Minsku. Ostřelování našich měst a našich pozic pokračuje,“ dodal.

Ukrajinská vláda naopak v neděli obvinila separatisty, že palbou na pozice ukrajinských ozbrojených sil ohrožují mírový proces.