Premiér Erdogan chce pro Turky v Německu volby na stadionu

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan

turecký premiér Recep Tayyip Erdoğan Zdroj: ctk

Na olympijském stadionu v Berlíně hraje fotbal místní Hertha, vystupovaly zde rockové legendy, sloužil mši papež Benedikt XVI. V létě by se sportoviště, které pojme asi 74 tisíc diváků, mohlo stát největší volební stanicí světa. Turecký premiér Recep Tayip Erdogan by byl rád, kdyby tam mohli jeho krajané odevzdat hlasy v srpnovém prezidentském klání.

Blížící se volby jsou pro Turky výjimečné, poprvé budou volit hlavu státu přímo. Lidé žijící mimo Turecko navíc teprve nedávno získali možnost takto rozhodovat o politickém dění ve vlasti. Ankara očekává, že by mohlo ze zahraničí dorazit na dva miliony hlasů. Mnoho z nich právě z Německa.

Není jasné, zda premiér poslal kancléřce Angele Merkelové oficiální žádost o půjčku stadionu z roku 1936, každopádně s ní o tom mluvil během nedávné návštěvy. Podle některých zdrojů už německá policie vypracovává bezpečnostní plán.

Kritici ale tvrdí, že se Berlín nemá nechat vtáhnout do kampaně Erdogana, který bude pravděpodobně kandidovat. „Německo ztratí důvěryhodnost,“ citovala média aktivistku kurdského původu Seyran Atesovou.