Premiér Francie obvinil firmy, že mohou za vysokou nezaměstnanost

Francouzský premiér Manuel Valls

Francouzský premiér Manuel Valls Zdroj: CTK

Francouzský premiér Manuel Valls obvinil místní společnosti ze selhání při plnění slibů, že budou najímat nové zaměstnance výměnou za daňové úlevy, které zavedla vláda v rámci snah o obnovení konkurenceschopnosti země.

Francouzský prezident François Hollande nabídl firmám v roce 2014 v rámci úlev na dani ze mzdy 40 miliard eur (1,1 bilionu korun), aby pomohl snížit firmám náklady na zaměstnance a zlepšil konkurenceschopnost francouzských firem. Cílem bylo snížit vysokou nezaměstnanost a zaměstnavatelé se zavázali, že výměnou za to začnou najímat nové zaměstnance.

Vlna najímání nových zaměstnanců však nepřišla a nezaměstnanost zůstává na 10,6 procenta. Valls uvedl, že výsledky jsou zatím neuspokojivé a firmy nedodržely sliby.

Vláda se minulý měsíc rozhodla přeměnit daňové výhody na trvalé snížení daně ze mzdy pro společnosti. Daňové výhody sice zatím nepřispěly k tvorbě mnoha pracovních míst, pomohly však podle údajů statistického úřadu INSEE zlepšit firmám konkurenceschopnost a vylepšit ziskové marže firem, které jsou nejnižší v Evropě. Podíl francouzských firem na vývozu z eurozóny do zbytku světa od zavedení daňových výhod přestal klesat a stabilizoval se na 12 procentech, napsala agentura Reuters.

Pro francouzského prezidenta je důležité, aby nezaměstnanost v zemi začala trvale klesat. Hollande již dříve slíbil, že pokud nezaměstnanost do roku 2017 neklesne, nebude se ucházet o druhý mandát.