Přes Balkán legálně projdou jen migranti ze Sýrie, Afghánistánu a Iráku

Migranti na ostrově Lesbos

Migranti na ostrově Lesbos Zdroj: ctk/ap

Srbsko a Makedonie začaly povolovat přechod přes svoje území jen uprchlíkům ze Sýrie, z Afghánistánu a z Iráku, informoval Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR). Podobné opatření začalo zřejmě už ve čtvrtek uplatňovat Slovinsko. Všichni ostatní migranti jsou od srbských a makedonských hranic vraceni zpět, dodala mluvčí UNHCR. Následně to potvrdila srbská vláda. Podobné opatření už začalo uplatňovat také Slovinsko.

„Od včerejšího (středečního) večera začalo Srbsko vracet (do Makedonie) všechny kromě Syřanů, Iráčanů a Afghánců,“ sdělila v Bělehradě mluvčí UNHCR. Dodala, že Makedonie hranici uzavřela dnes kolem třetí hodiny ráno a v území nikoho pak zůstala asi stovka lidí.

Informaci Šunjičové následně potvrdil i srbský ministr práce a sociálních věcí Aleksandar Vulin. Podle televize B92 řekl, že hranice jsou zavřené pro ekonomické migranty, tedy pro běžence z Afriky a Asie, kterým neumožňují průchod dál Slovinsko a Chorvatsko.

„Musíme svou zemi ochránit, a proto jsme přijali reciproční opatření vůči těm, pro které podle Slovinska a Chorvatska není místo. Nedovolíme vstoupit do Srbska nikomu, kdo nemůže v cestě pokračovat. Nejsme zemí, kam přicházejí, aby tu zůstali. Srbskem jenom procházejí a tak to zůstane,“ prohlásil Vulin.

Pouze váleční uprchlíci

Lublaň dnes mezitím agentuře Reuters potvrdila informaci, kterou ve středu sdělil srbský ministr vnitra Nebojša Stefanović a podle které Slovinsko začalo vracet skupiny migrantů, jimž odmítá vstup na své území. Mluvčí slovinské policie Drago Menegalija v písemném prohlášení uvedl, že bude vpouštěni migranti pouze „ze zemí, kde jsou ozbrojené boje“.

„V uplynulých dnech přicházelo stále více lidí, o nichž máme důvody věřit, že jsou ekonomickými migranty,“ uvedl Menegalija. Dodal, že o vracení těchto běženců bylo Chorvatsko informováno, ale dosud na toto sdělení nijak nereagovalo.

Proud migrantů mířící přes Řecko do Evropy mezitím neochabuje. Řecká média dnes informovala, že v uplynulých třech dnech dorazilo k řecko-makedonským hranicím dalších 17 tisíc lidí. Jen dnes ráno připlulo třemi trajekty z řeckých ostrovů do přístavu Pirea 3350 běženců.