Převrat. V Burkině Faso se o moc přou dvě armádní frakce

Náměstí spojených národů v Ouagadougou, Burkina Faso

Náměstí spojených národů v Ouagadougou, Burkina Faso Zdroj: Helge Fahrnberger, wikimedia

V Burkině Faso po páteční rezignaci dosavadního prezidenta Blaisea Compaorého vypukl boj o moc různých armádních frakcí. Vlády se chopila jiná armádní skupina, než ta, která se do čela země hlásila jako první. Dosavadní muž číslo "dvě" v čele prezidentské gardy, podplukovník Isaac Zida, oznámil, že přejímá zodpovědnost vedoucího prozatímního režimu. Sám Compaoré podle rozhlasové stanice Radio France International utekl do Pobřeží slonoviny.

Za prozatímní hlavu státu se sice v pátek nejprve prohlásil náčelník generálního štábu armády Honoré Traoré, ale iniciativu poté převzala skupina mladších důstojníků, která oznámila, že vznikne prozatímní orgán, který zajistí co nejrychlejší návrat k ústavnímu pořádku.

Evropská unie a Spojené státy vyjádřily obavy nad vývojem situace a vyzvaly k urychlenému návratu k demokracii. Burkina Faso je důležitým spojencem Francie a USA v boji proti islamistickým ozbrojencům v oblasti západní Afriky, na svém území hostí zvláštní francouzské jednotky, připomíná agentura AP.

Třiašedesátiletý Compaoré rezignoval pod tlakem nepokojů, které vyvolala jeho snaha zajistit si úřad na další funkční období. Compaoré byl hlavou této západoafrické země od roku 1987, kdy se k moci dostal během převratu.

Afrika přesycená Gatesem