Prezident iráckého Kurdistánu podpořil turecké vedení, zavře Gülenovy školy

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan Zdroj: CTK

Turecký prezident Tayyip Erdogan a prezident iráckého Kurdistánu Masúd Barzání dnes v Ankaře jednali o strategii boje proti takzvanému Islámskému státu (IS) a proti kurdským radikálům z PKK. Podle agentury Reuters se dohodli, že se mají uzavřít školy a instituce v Kurdistánu, které jsou spojené s duchovním Fethullahem Gülenem, který žije v USA a kterého Ankara obviňuje z vyvolání červencového pokusu o puč v Turecku.

Schůzka v turecké metropoli se uskutečnila v době, kdy členský stát NATO Turecko čelí doma a na hranici se sousední Sýrií hrozbám ze strany IS i ze strany ozbrojenců separatistické Strany kurdských pracujících (PKK). Milice této zakázané strany, která usiluje o samostatnost Kurdů na jihovýchodě Turecka a proti které turecká armáda bojuje od roku 1984, mají základny v horách na severu Iráku.

Barzání vyjádřil podporu tureckému vedení, které odvrátilo pokus o vojenský puč 15. července, uvedly podle Reuters zdroje Erdoganova úřadu.

Turecký prezident Erdogan po neúspěšném převratu nařídil rozsáhlé pronásledování stoupenců Gülena, jehož výsledkem byly tisíce zatčených a desetitisíce státních úředníků vyhozených z práce. Gülen trvale žije v americké Pensylvánii a podíl na puči popírá.