Prezidentka Malawi prohrávala volby, tak je zrušila. Soud to ale odmítl

Volby v Malawi

Volby v Malawi Zdroj: CTK

Malawiský nejvyšší soud v sobotu pozdě večer zvrátil rozhodnutí prezidentky Joyce Bandové zrušit výsledek úterních prezidentských voleb kvůli stížnostem na podvody.

V úterních volbách se o úřad kromě Bandové ucházelo 12 dalších lidí. Bandová své rozhodnutí oznámila v rozhlase krátce potom, co volební komise začala zveřejňovat předběžný výsledek s tím, že prezidentka zůstává daleko za svým hlavním soupeřem Peterem Mutharikou.

Vyhrával bratr bývalého prezidenta

Dosud bylo ale sečteno jenom 30 procent hlasů a Bandová získala 23 procent, zatímco Mutharika 42 procent. Podle ústavy je v Malawi vítězem prezidentských voleb kandidát, který získá největší počet hlasů, přičemž to nemusí být nadpoloviční většina.

Mutharika je bratr bývalého prezidenta Bingu wa Mutharika, který byl u moci v letech 2004 až 2012. Bandová byla od roku 2009 do wa Mutharikovy smrti v roce 2012 viceprezidentkou. Úterní volby nebyly jenom prezidentské, ale 7,5 milionu Malawijců rozhodovalo také o složení parlamentní a místních úřadů. Podle zpráv z Malawi hlasování provázely podvody.

Jihoafrické Malawi je do velké míry závislé na pomoci ze zahraničí a jeho vládu zatěžují četné korupční skandály.

Prezidentka Bandová - reformy, ale i korupce
Prezidentka Bandová se do úřadu dostala v roce 2012. Veřejnost si na svou stranu získala například prodejem luxusních služebních automobilů a luxusního tryskáče, který byl koupen za rozvojové peníze. Odstartovala také ohromný soudní proces se státními úředníky, kteří zpronevěřili asi 100 milionů dolarů ze státní kasy.
Reformátorka ovšem prodané luxusní letadlo nadále využívala. Koupila ho jihoafrická Paramouth Group, která od vlády dostávala obří státní zakázky. Jihoafrická společnost se výměnou za to podílela na kampani za lepší image prezidentky.