Přeživší palubní inženýr řekl, že letoun byl v pořádku

Jak-42

Jak-42 Zdroj: airliners.net

Člen posádky letounu Jak-42, který jako jediný před dvěma týdny přežil havárii u ruské Jaroslavle, dnes vypověděl, že nezaznamenal v přípravě na let ani během startu žádné poruchy. Palubního inženýra Alexandra Sizova, který leží se zraněními v moskevské nemocnici, dnes komisaři Mezistátního leteckého výboru (MAK) mohli poprvé vyslechnout.

Sizov vypověděl, že ani při ranním letu z Moskvy do Jaroslavle, který v kritický den předcházel osudnému startu do Minska, nebyla žádná porucha patrná. „Podle jeho názoru žádné připomínky k fungování techniky letadla v předešlém letu, při přípravě na havarijní let ani během tohoto letu nebyly,“ uvedl MAK.

Přesná příčina nehody ještě není známa. Oficiální vyšetřování zatím dospělo jen k poznatku, že na letoun působila zatím neupřesněná „dodatečná brzdící síla“, která zřejmě způsobila, že stroj nenabral potřebnou rychlost a krátce po vzletu se zřítil. Vyšetřovatelé už dříve vyloučili verzi, že by posádka byla pod vlivem alkoholu.

Naopak „brzdné síle“ by podle médií nasvědčovaly i stopy brzdění pravého podvozku, které se našly na konci startovací dráhy. I MAK za základní verzi považuje „nekoordinovanou činnost posádky v kritické situaci“. Situaci se pokusí objasnit experti za pomoci matematického modelu a experimentu s obdobným letounem.

Kriminalisté již vyloučili, že by piloti byli pod vlivem alkoholu. Ale o zmatku v kabině svědčí i přepis rozhovoru mezi posádkou těsně před havárií, který unikl do médií a podle odborníků svědčí o nesehraném postupu pilotů.