Při nehodě autobusu v Itálii zemřelo nejméně 39 lidí

Nehoda autobusu v Itálii

Nehoda autobusu v Itálii Zdroj: ctk/ap

Nehoda autobusu v Itálii, jedna z nejhorších v Evropě
Nehoda autobusu v Itálii, jedna z nejhorších v Evropě
Nehoda autobusu v Itálii, jedna z nejhorších v Evropě
Nehoda autobusu v Itálii, jedna z nejhorších v Evropě
Nehoda autobusu v Itálii, jedna z nejhorších v Evropě
7
Fotogalerie
Při nehodě autobusu na jihoitalské dálnici mezi Neapolí a Bari zahynulo v neděli večer nejméně 39 lidí, uvedl dnes italský deník La Stampa. Dalších devět lidí včetně dětí utrpělo vážná zranění, stav dvou osob je podle lékařů kritický. Všichni cestující, kterých bylo zřejmě 49, pocházeli podle dosavadních informací z oblasti Neapole a vraceli se z náboženské poutě.

Kvůli nehodě, která patří k nejtragičtějším v Evropě v posledních letech, změnil premiér Enrico Letta program své dnešní návštěvy Atén.

Autobus v neděli večer kolem 20:30 SELČ na nadjezdu na dálnici A16 poblíž města Avellino naboural několik aut, ve vysoké rychlosti prorazil svodidla a zřítil se do hloubky asi 30 metrů. Vozidlo padalo po strmém svahu do zalesněné oblasti, přišlo o střechu a téměř se rozdělilo vedví.

Podle záchranářů bylo 35 lidí mrtvých na místě, další čtyři zemřeli po převozu do nemocnice. Hasiči se snažili ze zaklíněného vraku vysvobodit cestující celou noc, práci jim ale komplikovala tma a nepřístupný terén.

Mezi mrtvými je řidič a zřejmě i několik dětí. Další nejméně dvě děti jsou vážně zraněné. „Vypadá to tady hrozně. Na silnici je několik zničených aut, nejméně deset. Podél silnice je vidět řada asi třiceti těl zakrytých bílými prostěradly,“ uvedl dnes brzy ráno fotograf agentury ANSA.

O příčinách nehody zatím není oficiálně nic známo. Podle prvních komentářů ji mohla způsobit porucha brzd, roztržení pneumatiky nebo mikrospánek řidiče. Patologové mají určit, zda řidič neutrpěl infarkt a zda v jeho krvi nebyly drogy či alkohol.

Italská média s odvoláním na jednoho z cestujících, který nehodu přežil, uvedla, že autobusu při sjezdu z kopce praskla levá přední pneumatika. Řidič se prý snažil vozidlo ubrzdit, ale narazil do řady čekajících aut a sjel ze silnice. Dopravní policie ale tvrdí, že na vozovce žádné stopy po brzdění nebyly.

Cestující autobusu se podle všeho vraceli z víkendového pobytu v lázních Telese Terme, který zakončili výletem do městečka Pietrelcina, kde se narodil populární světec Padre Pio. Šlo o obyvatele obcí poblíž Neapole, kteří se navzájem dobře znali.

Média také připomínají, že místo neštěstí v kopcovitém regionu Irpinie je zvlášť nebezpečné a již dříve se v něm událo několik vážných nehod.

Nejtragičtější nehody autobusů v Evropě
Počet obětí Datum
69 4. března 2001 Autokar s 59 cestujícími a tři automobily s deseti osobami se zřítily do řeky Douro v severním Portugalsku z 50metrové výšky, když jeden mostní pilíř nevydržel nápor vody a strhl s sebou i část mostu. Nehodu nikdo nepřežil.
48 24. října 1997 Srážku autobusu a cisterny mezi tureckými městy Konya a Adana nepřežilo 48 osob.
45 12. října 2010 Při srážce posunovací lokomotivy s linkovým autobusem u města Marganěc na jihovýchodě Ukrajiny přišlo o život 45 lidí; největší silniční neštěstí od vyhlášení nezávislosti Ukrajiny v roce 1991.
42 13. května 2000 Nejméně 42 lidí zahynulo ve střední Bosně a 12 bylo vážně zraněno, když autobus s muslimskými poutníky prorazil svodidla a spadl do řeky Bosna u města Kakanj.
39 28. července 2013 Nejméně 39 lidí zemřelo po nehodě autobusu na dálnici mezi italskými městy Neapol a Bari. Autobus vezl turisty z výletu a na nadjezdu u města Avellino prorazil svodidla a zřítil se ze svahu.
33 2. dubna 1998 Při srážce autobusu vezoucího íránské poutníky do Mekky s kamiónem s cisternou u Bireciku v Turecku přišlo o život 33 osob.
33 8. května 2003 Nehoda u maďarského letoviska Siófok u Balatonu, při níž se srazil osobní vlak s německým autobusem, si vyžádala životy 33 německých turistů.
33 2. května 1994 Na předměstí polského přístavního města Gdaňsk narazil autobus do stromu; nehodu nepřežilo 33 lidí.
32 14. dubna 2007 Při srážce školního autobusu s kamionem poblíž tureckého města Aksaray zahynulo 32 osob, převážně dětí.
31 18. srpna 2002 Nejméně 31 obětí si vyžádala havárie autobusu na jihu Turecka nedaleko města Tarsus.