Při stavbě ruského kosmodromu se kradlo ve velkém. Škoda jde do miliard

Kosmodrom Vostočnyj

Kosmodrom Vostočnyj Zdroj: Profimedia.cz

Ruský Vyšetřovací výbor zveřejnil bilanční zprávu o pátrání po pachatelích údajné defraudace a finančních machinací při výstavbě nového kosmodromu Vostočnyj v Amurské oblasti na východě země. Podle mluvčího Vladimira Markina bylo uzavřeno vyšetřování manažerů stavební firmy, kteří prý státu způsobili škodu pět miliard rublů (dvě miliardy korun). Další kauzy policisté prošetřují.

Stavba kosmodromu na Dálném východě patří k nejnákladnějším projektům ruského kosmického programu po rozpadu Sovětského svazu. Vostočnyj má být alternativou kosmodromu Bajkonur, který se po rozpadu SSSR ocitl na území Kazachstánu a Rusko si ho jen pronajímá. Další kosmodrom v Plesecku leží za polárním kruhem a slouží hlavně armádě.

Vyšetřovatelé podle Markina shromáždili důkazy proti Juriji Chrizmanovi a Vladimiru Ašichminovi, šéfům stavebního koncernu Dalspecstroj, kteří se při výstavbě kosmodromu Vostočnyj údajně obohatili o miliardové částky. Oba byli zadrženi loni na podzim a hrozí jim až deset let vězení. Do případu je podle ruských médií zapleten i šéf regionálního parlamentu Chabarovského kraje Viktor Čudov.

Další případy zpronevěry

V šetření jsou také případy údajné zpronevěry za celkem půl miliardy rublů, kterých se měl dopustit šéf stavební společnosti Specstrojservis Andrej Jarcev se svými spolupracovníky, oznámil Markin. Mezi vyšetřovanými a vazebně stíhanými jsou podle něj i konstruktéři, ředitelé a manažeři mnoha státních firem, subdodavatelských podniků a projekčních kanceláří.

Kosmodrom Vostočnyj se z rozhodnutí Kremlu začal stavět před pěti lety. Od počátku provázejí jeho budování problémy včetně výrazného zpožďování stavby, stávek, demonstrací nespokojených dělníků a trestních kauz. První raketa měla původně z kosmodromu odstartovat už koncem letošního roku, z rozhodnutí prezidenta Vladimira Putina ale byla premiéra odložena na duben 2016.