Při střetech na Ukrajině dopadlo několik střel na ruské území

Boje na Ukrajině

Boje na Ukrajině Zdroj: ctk

Při nočních bojích na východě Ukrajiny dopadlo několik dělostřeleckých granátů na ruský hraniční přechod Novošachtinsk. Oznámila to ruská pohraniční stráž, podle které granáty nikoho nezranily, způsobily ale materiální škody. Bojuje se také v Kramatorsku a Slavjansku.

Podle ruské pohraniční stráže střely vypálené z ukrajinské strany na přechodu Novošachtinsk poblíž stejnojmenného ruského města u hranice s ukrajinskou Luhanskou oblastí poškodily celní a autobusový terminál. Ruské úřady uvedly, že ještě v noci během ostřelování celníci z bezpečnostních důvodů zařízení opustili.

Noční incident na rusko-ukrajinské hranici je za posledních několik dní již druhý obdobný. Na konci června dopadly střely na několik obydlených míst v Rostovské oblasti v Rusku, konkrétně na sídliště Šachty-24 města Gukovo, na pohraniční přechod v témže městě a na osadu Vaseckého. Moskva okolnosti ostřelování vyšetřuje.

Ukrajinská pohraniční stráž k noční střelbě na ruské území podle Interfaxu uvedla, že je dílem rebelů. Ti prý nejdříve zaútočili na ukrajinský přechod Dovžanskyj a následně vypálili jednu střelu přes hranici na ruskou celnici Novošachtinsk. Kyjev tvrdí, že při útoku bylo zraněno devět členů ukrajinské pohraniční stráže.

Rusové uzavřeli hraniční přechod

Mluvčí ukrajinské bezpečnostní rady Andrij Lysenko informoval, že Rusové zavřeli přechod Veselo-Vozněsenskoje na hranici s Ruskem. „Ruská federace pokračuje s přerušováním práce na svých hraničních přechodech, aby zabránila návratu svých nájemných teroristů na ruské území,“ uvedl podle agentury Ukrinform. Dodal, že Moskva v předchozích dnech už ze stejného důvodu zastavila práci na třech jiných přechodech - Gukovo, Kujbyševo a Novošachtinsk.

Lysenko uvedl, že mezi Slavjanskem a Kramatorskem dnes probíhá operace s cílem přimět povstalce, aby se vzdali. V oblasti podle něj probíhají ostré boje. Oznámil také, že vojáci se zmocnili raketometu Grad, z něhož prý vzbouřenci ostřelovali město Stanycja Luhanska.

Proruští separatisté na východě Ukrajiny oznámili, že armáda opět podle všeho raketomety Grad ostřelovala Kramatorsk. Rebelové tvrdí, že vojsko při útocích používá tříštivou munici.

Slavjansk zůstává bez vody

Podle portálu tvi.ua je Slavjansk po středečních bojích stále bez elektřiny, ve městě nefunguje ani vodovod. Incident na přechodu Novošachtinsk poblíž stejnojmenného ruského města u hranice s ukrajinskou Luhanskou oblastí je za posledních několik dní již druhý obdobný.

Na konci června dopadly střely na několik obydlených míst v Rostovské oblasti v Rusku, konkrétně na sídliště Šachty-24 města Gukovo, na pohraniční přechod v témže městě a na osadu Vaseckého. Moskva okolnosti ostřelování vyšetřuje.