Při výbuchu ve venezuelské rafinérii zemřelo nejméně 24 lidí

Výbuch v největší venezuelské rafinerii Amuay

Výbuch v největší venezuelské rafinerii Amuay Zdroj: ctk/ap

Nejméně 24 mrtvých a více než 50 zraněných si vyžádala dnešní exploze plynu v největší venezuelské rafinerii Amuay na severozápadě země. Podle agentury Reuters jde o největší průmyslové neštěstí ve Venezuele za poslední léta. V rafinerii kvůli němu byla zastavena produkce. Obnovena by podle vlády měla být do dvou dnů.

Na záběrech venezuelské televize bylo po výbuchu vidět rudě oranžové plameny a množství stoupajícího kouře. Na místo dorazili hasiči, kteří se oheň snažili dostat pod kontrolu pomocí pěny, i záchranáři a vojáci, kteří evakuovali obyvatele z nejbližšího okolí.

Exploze byla podle guvernérky státu Falcón Stelly Lugové tak silná, že zasáhla i obytné domy v oblasti a usmrtila desetiletého chlapce. Venezuelský viceprezident Elías Jaua na Twitteru napsal, že rafinerie byla vážně poškozena. Povahu škod neupřesnil.

Na záběrech venezuelské televize bylo po explozi vidět rudě oranžové plameny a množství stoupajícího kouře. Na místo dorazili záchranáři, vojáci i hasiči, kterým se do večera našeho času podařilo uhasit oheň z asi 80 procent. Ropu, která vzplanula v nádržích, ale prý musí nechat dohořet.

Příčinou výbuchu, který místem otřásl kolem 1:00 tamního času (7:30 SELČ), byl podle ministra energetiky Rafaela Ramireze únik plynu. Exploze způsobila požár ve dvou nádržích. Nový výbuch prý nehrozí.

Ramirez se také nechal slyšet, že Venezuela má dostatek zásob ropy, aby na deset dnů uspokojila domácí poptávku a zajistila export i během doby, kdy bude rafinerie uzavřena. Země prý zvýší produkci v dalších rafineriích.

Amuay se nachází uprostřed poloostrova Paraguaná asi 300 kilometrů západně od venezuelské metropole Caracasu. Zařízení je podle Reuters součástí druhého největšího rafinérského komplexu na světě s názvem Paraguana Refining Center a s celkovou kapacitou 955 tisíc barelů ropy denně. Denní produkce v Amuay je 645 tisíc barelů.

Venezuela je členskou zemí Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a podle agentury AFP je pátým největším vývozcem této suroviny na světě.