Připravujeme třetí balík pomoci Řecku, říká německý ministr

Wolfgang Schäuble

Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble ve švýcarském Davosu uvedl, že chystá třetí balík pomoci zadluženému Řecku. Pomoc, jejíž forma zatím není přesně definovaná, by mohla představovat až 20 miliard eur. Schäuble ji však podmiňuje ještě větším odhodláním řecké vlády k reformám.

Churavějící Řecko má dostat před volbami do Evropského parlamentu další finanční pomoc. Německé ministerstvo financí již vypracovalo „poziční dokument“ nové pomoci Řecku. Z toho podle serveru Spiegel.de vyplývá, že Řecko má získat dalších deset až dvacet miliard eur (zhruba 275 - 550 miliard korun).

Mezi možné formy pomoci podle dokumentu patří další snížení řeckého dluhu věřiteli či dodatečný program, jehož prostřednictvím by Řecko mohlo získat nové peníze z evropského záchranného fondu ESM. Řecko již dostalo od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu dva balíky pomoci v celkové hodnotě 240 miliard eur.

Cesta z krize

Výměnou za tuto pomoc řecká vláda začala škrtat výdaje, snížila důchody a mzdy a opakovaně zvýšila daně. To prohloubilo útlum ekonomiky a vyvolalo protesty obyvatel. Nová pomoc by však podle Schäubleho vyžadovala, aby řecká vláda reformovala a šetřila s mnohem větším odhodláním než doposud. Podle mezinárodních věřitelů zatím vláda uskutečnila pouze méně než polovinu slíbených reforem.

Řecká ekonomika se už šest let nachází v recesi, letos však vláda počítá s návratem k hospodářskému růstu. Míra nezaměstnanosti v zemi se v říjnu vyšplhala na rekordních 27,8 procenta.

V lednu Řecko převzalo na půl roku předsednictví EU a představilo své priority. Nejdůležitější je boj s nezaměstnanostní a obnovení hospodářského růstu.