Pro žádnou vládu nepracuji, píše údajný zdroj Panama Papers

Mossack Fonseca (ilustrační foto)

Mossack Fonseca (ilustrační foto) Zdroj: CTK,

Anonym, který stojí za zveřejněním takzvaných Panamských dokumentů, se měsíc po rozhoření kauzy poprvé přihlásil o slovo. Dotyčný, který se kvůli zachování anonymity nazývá "John Doe", v prohlášení tvrdí, že nikdy nepracoval pro žádnou vládu ani pro tajné služby.

Dokumenty vypovídající o daňových únicích světových prominentů se prý médiím rozhodl předat kvůli nespravedlnostem, které líčily, stojí v manifestu, který dnes zveřejnil web německého deníku Süddeutsche Zeitung. Podle agentury Reuters není možné nezávisle ověřit, zda autor manifestu a anonymní zdroj, který médiím dokumenty předal, je tatáž osoba.

Kauza Panamské dokumenty (Panama Papers) vypukla 3. dubna, když několik předních světových médií začalo zveřejňovat dokumenty panamské právní firmy Mossack Fonseca, ze kterých vyplynulo, že firma pomáhala svým klientům co nejefektivněji se vyhnout placení daní či legalizovat zisky z nelegální činnosti. Právní společnost jakákoli pochybení popírá a tvrdí, že se stala obětí hackerů.

„Nerovnost příjmů se stala jedním z určujících problémů naší doby,“ stojí v úvodu prohlášení. „Banky, finanční regulátoři a daňové úřady selhaly. Byla činěna rozhodnutí, která hájila bohaté a zaměřovala se namísto toho na ovládání občanů se středními a nízkými příjmy,“ tvrdí také pisatel, který se podepsal jako John Doe.

Původ neznámý

„Je třeba připomenout, že pro žádnou vládu nebo zpravodajskou službu nepracuji přímo ani jako spolupracovník, a nikdy jsem nepracoval. Moje stanovisko je pouze mé vlastní, stejně jako bylo moje rozhodnutí sdílet dokumenty se Süddeutsche Zeitung a s Mezinárodním konsorciem investigativních novinářů (ICIJ) nikoli za nějakým konkrétním politickým účelem, ale jednoduše proto, že jsem dostatečně chápal jejich obsah, abych si uvědomil šíři nespravedlností, které popisovaly,“ tvrdí také autor, jehož státní příslušnost i pohlaví ale zůstávají neznámé.

„Rozhodl jsem se ukázat na Mossack Fonseca, protože jsem se domníval, že její zakladatelé, zaměstnanci a klienti by se měli zodpovídat ze svých rolí v těchto zločinech,“ stojí v dokumentu. Podle jeho autora potrvá „roky, možná desetiletí“, než budou „odporné“ skutky této právní firmy objasněny v plném rozsahu.

Autor také vybízí Evropskou komisi, britský parlament, Kongres Spojených států a všechny státy, aby podnikly rychlé kroky, které by učinily přítrž celosvětovému zneužívání obchodních rejstříků.

Rovněž by měly přikročit k opatřením na ochranu informátorů, píše anonym, který upozornil kromě jiných na osud bývalého konzultanta americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena. Ten po zveřejnění utajovaných informací o americké elektronické špionáži pobývá v Rusku poté, co na něj USA vydaly zatykač.