Proč tu ještě jste? Juncker se v europarlamentu tvrdě opřel do Nigela Farage

Nigel Farage

Nigel Farage Zdroj: ctk

Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker z titulu své funkce zakázal pracovníkům Evropské komise předběžná či zákulisní jednání s britskou stranou do chvíle, než Londýn oznámí svůj záměr odejít z EU. Juncker to prohlásil na mimořádné schůzi europarlamentu s tím, že jako "člověk a jako Evropan" britského rozhodnutí lituje, vůli Britů je podle něj ale třeba respektovat. Zároveň s tím si ale nezapomněl rýpnout do lídra protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigela Farage.

„Evropský sen bude pokračovat,“ zdůraznil také předseda komise s tím, že EU je především mírový projekt.

Na začátku svého vystoupení si ale Juncker neodpustil osobní rýpanec: otočil se k Nigelu Farageovi, který shodou okolností seděl velmi blízko s britskou vlajkou na stole před sebou a tleskal Junckerově poznámce o potřebě respektu k vůli britských voličů. „To je naposledy, co tady tleskáte,“ poznamenal za smíchu v sále Juncker, „a do jisté míry mne překvapuje, že tu stále jste. Bojoval jste za odchod, Britové pro něj hlasovali, proč tu jste?“, zeptal se předseda komise. Pak ale svého protivníka symbolicky objal.

Junckerovo prohlášení o zákazu předběžných jednání podtrhuje slova, která v pondělí zazněla také z hlavních měst ostatních zemí Evropské unie. Odmítnutí jakýchkoliv předběžných jednání s Londýnem je podle diplomatů jedinou možností, jak tlačit na britskou stranu, aby co nejdříve ukončila nynější nejisté období a aktivací článku 50 lisabonské smlouvy formálně spustila dvouleté vyjednávání o odchodu z unie.

Ani podle Junckera nesmí nejistota trvat. „Rád bych od britských přátel slyšel, co chtějí, abychom mohli pokračovat,“ řekl v europarlamentu. Výsledek referenda je podle něj jasný a EU by se podle něj měla zachovat.

Farage v europarlamentu: Británie nebude jediná, kdo z EU odejde
Velká Británie nebude jedinou zemí, která vystoupí z Evropské unie, prohlásil dnes na mimořádné schůzi Evropského parlamentu lídr protievropské Strany nezávislosti Spojeného království (UKIP) Nigel Farage. V projevu, který provázely časté projevy nesouhlasu poslanců proevropských frakcí, také vyzval k uzavření rozumné bezcelní dohody mezi EU a Británií, v opačném případě podle něj budou ztráty Evropy větší než britské.

„Legrace, ne? Když jsem sem před 17 lety přišel a říkal, že povedu kampaň za britský odchod z EU, smáli jste se mi. Musím říct, že teď už se nesmějete,“ poznamenal Farage za hlasitých projevů nesouhlasu z europoslaneckých lavic. Euroskeptičtí členové europarlamentu jeho slova naopak několikrát odměnili potleskem.