Prochorov bodoval v metropolích, Putina porazil i v Praze

Michail Prochorov

Michail Prochorov

Zatímco v Rusku Vladimir Putin hladce zvítězil v prvním kole, kdyby se prezidentské volby konaly jen v Praze, muselo by se rozhodnout až na podruhé. Rusové žijící v české metropoli navíc v neděli jednoznačně dali přednosti třetímu nejbohatšímu Rusovi, Michailu Prochorovovi.

Podle údajů z ruského velvyslanectví v Česku Putina v Praze přišlo zvolit 29 procent lidí, pro miliardáře hlasovalo téměř 50 procent voličů. Ještě víc hlasů však dostal v hlavním městě Británie, kterému se někdy kvůli častému pobytu ruských emigrantů přezdívá Londongrad. Tam podle médií obdržel skoro 58 procent hlasů.

Jak hlasovali Rusové v ČeskuJak hlasovali Rusové v Česku|E15

Mimořádně vysokou podporu má však Prochorov v Česku jen v Praze. V Brně už měl méně než Putin – s 36 procenty na něj ztrácel 3,5 procenta. A v Karlových Varech by nynější premiér zvítězil hned v prvním kole – získal tam přes 52 procent. Byznysmen a majitel basketbalového klubu New Jersey Nets za ním zaostal o více než 23 procent.

Michail ProchorovMichail Prochorov|Kresba Bretislav Kovarik

Prochorov byl poměrně úspěšný i v ruské metropoli, kde získal přes dvacet procent hlasů. Celkově doma skončil třetí s téměř osmi procenty. „Pro někoho, kdo byl vnímaný jako další herec v kremelské hře spíše než nezávislý politický hráč, někoho, kdo mohl vést kampaň pouhé dva měsíce, a někoho, kdo má něco mezi 15 až 18 miliardami dolarů, je to úspěch,“ konstatoval analytik a novinář agentury RIA Novosti Konstantin von Eggert.

Politologové proto Prochorovovi prorokují slibnou politickou budoucnost. On sám už naznačil, že by koncem března mohl založit novou politickou stranu.